Barszcz biały z jajkiem przepiórczym i przepiórką - KUKBUK
barszcz bialy jajko przepiorka kukbuk

Barszcz biały z jajkiem przepiórczym i przepiórką

4 porcje

Przepiórczy barszcz idealnie sprawdzi się w chłodne dni - rozgrzeje zmarzlaków i pocieszy, kiedy zatęsknimy za latem.

Wywar zagotowujemy, dodajemy wcześniej namoczone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ziemniaki. Gotujemy. Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie, dodajemy zakwas. Gotujemy kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Przepiórkę doprawiamy solą oraz pieprzem, związujemy dratwą. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, aby skórka była rumiana, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Pod koniec gotowania barszczu dodajemy chrzan i śmietanę.

Jajka przepiórcze gotujemy na miękko przez dwie i pół minuty, a następnie studzimy w wodzie z lodem i obieramy. Gotowe kroimy na pół i układamy po dwie połówki na dnie każdego talerza. Obok układamy przepiórkę, odcedzone ziemniaki i dekorujemy talerz świeżymi listkami majeranku. Barszcz podajemy z boku, np. w wazie.

 

Przepis: Witold Iwański

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: