Ballotine z kurczaka i kolorowa komosa - KUKBUK
Ballotine z kurczaka kukbuk

Ballotine z kurczaka i kolorowa komosa

4 porcje

Na plecach kurczaka robimy nacięcie – od szyi do kuperka. Luzujemy kurczaka, pozbawiając go udek i skrzydełek. Wycinamy obojczyk, przecinamy wszystkie stawy, by łatwo można było oddzielić mięso od korpusu. Obcinamy skrzydełka, zostawiając tylko barki. Obieramy całe mięso z kurczaka (razem ze skórą w jednym kawałku). Rozkładamy płasko na desce wyluzowanego kurczaka skórą do dołu i faszerujemy masą z wymieszanych ze sobą: mięsa mielonego, jajka, mleka, bułki tartej, tymianku, pistacji, suszonych wiśni, wątróbek, soli i pieprzu.

Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem (jeśli mamy) do 180 stopni. Nafaszerowanego kurczaka zawijamy jak roladę tak, by cały farsz był w kurczaku, a wątróbki w samym środku. Wiążemy go dobrze sznurkiem do mięsa i obsmażamy na maśle klarowanym. Pieczemy 45 minut do godziny, w zależności od wielkości kurczaka.

 

 

Komosę gotujemy w podwójnej ilości wody przez 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy, przestudzamy. Mieszamy z ulubionymi warzywami – my dodaliśmy posiekaną upieczoną paprykę, ogórka, pomidora (obranego ze skóry – sok wykorzystamy do sałatki), oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: