Bakłażany z orzechami włoskimi - KUKBUK
baklazany orzechy wloskie kukbuk

Bakłażany z orzechami włoskimi

4 porcje

Roladki z grillowanego bakłażana pełne pasty z orzechów, kolendry i pestek granatu. Gruziński klasyk!

Bakłażany kroimy wzdłuż na około pięciomilimetrowe plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Orzechy wsypujemy do miski, czosnek ucieramy i dodajemy do orzechów razem z przyprawami i solą, zagniatamy rękoma, aż zacznie się z nich wydobywać olej. Dolewamy ocet oraz wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Wciąż mieszając, dodajemy posiekaną kolendrę i ziarna granatu.

Plastry bakłażana odsączamy i podrumieniamy na oleju. Kiedy ostygną, smarujemy je pastą z orzechów i zwijamy w roladki. 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: