Bakłażany z orzechami i jogurtem - KUKBUK
baklazan orzech jogurt kukbuk

Bakłażany z orzechami i jogurtem

5 porcji

Bakłażany pieczemy w całości przez 15-20 minut na solidnie rozgrzanym grillu (przekręcamy je w trakcie, by upiec z różnych stron). Skórka musi być opalona, pachnąca dymem, a środek miękki. Studzimy na sitku, obieramy, kroimy na paski, osuszamy, pozbawiając soku. Rozgrzewamy patelnię. Rozsypujemy na niej równomiernie cukier i z dodatkiem wody pozwalamy mu się jednolicie skarmelizować – na brązowo. Zdejmujemy, dokładamy do gorącego olej sezamowy, ocet, czosnek, mieszamy i dodajemy do bakłażanów. Solimy według gustu, polewamy oliwą. Pozostawiamy na 10 minut w lodówce. Orzechy kroimy na cienkie plastry, dorzucamy. Jogurt mieszamy z miodem, doprawiamy solą i zatarem. Możemy wyłożyć jogurt na półmisek, przykryć bakłażanem i schłodzić (15 minut). Możemy podać obok siebie. Ja podaję na sparzonym zimnym liściu, dorzucam jeżyny, pokruszoną fetę i zwijam jak meksykańskie tacos. Jeśli macie tylko orzechy zeszłoroczne, to połówki zalejcie wrzątkiem i pozostawcie na 10 minut. Potem zdejmijcie skórkę, co sprawi nieco trudu, i macie orzechy o nieco innym charakterze niż zazwyczaj.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: