Bakłażan z ziarnami gorczycy, olejem z góry Św. Wawrzyńca i młodym orzechem laskowym - KUKBUK
agata wojda pasta z baklazana

Bakłażan z ziarnami gorczycy, olejem z góry Św. Wawrzyńca i młodym orzechem laskowym

Charakterna bakłażanowa pasta na chleb lub do wyjadania łyżeczką.

Nieobrany czosnek zalewamy olejem słonecznikowym i smażymy na małym ogniu przez około 20-25 minut. Pozostawiamy w tłuszczu do wystudzenia. Bakłażana najlepiej zgrillować – trzymamy go na dość dużym płomieniu tak długo, aż stanie się miękki, a skóra się opali. Studzimy, delikatnie obieramy i zostawiamy na sitku. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Zimnego bakłażana siekamy, ukręcamy widelcem z miodem, olejem, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i orzechami laskowymi. Doprawiamy solą. Serwujemy na razowym chlebie z wędzoną szprotką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: