Bakłażan z reliszem sambal matah i komosą ryżową - KUKBUK
kukbuk pieczony baklazan relish

Bakłażan z reliszem sambal matah i komosą ryżową

2 porcje

Pieczony bakłażan z aromatycznym sosem i sałatką z kaszy i ziół poleca się na zdrową kolację.

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Masło mieszamy z utartą gałką i solą. Wewnętrzną część bakłażanów smarujemy mieszanką masła i przypraw. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem rozkrojoną częścią do góry i wstawiamy do pieca na 30 minut.

Miękkie i przyrumienione smarujemy świeżym sambal matah, posypujemy poszatkowanymi ziołami i ugotowaną komosą ryżową. Można dodać do nich trochę śmietany kokosowej ze skórką otartą z cytryny lub pokroić kiszone mandarynki i wymieszać je z komosą.

Przepis i zdjęcie: Maia Sobczak, „Przepisy na szczęście”

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: