Bakłażan z kaszą gryczaną i jeżynami - KUKBUK
baklazan kasza gryczana kukbuk

Bakłażan z kaszą gryczaną i jeżynami

2 porcje

Bakłażana kroimy wzdłuż i na pół (około 12 pasków z 1 sztuki). Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy zużyć nieco więcej tłuszczu niż w przepisie. Podczas smażenia dodajemy przekrojony czosnek w łupinie, trochę oregano, grubej soli i cukru. Rumianego, złotego bakłażana odkładamy na papierową serwetkę. Zawsze odda trochę tłuszczu. Drobno siekamy natkę pietruszki i w drobną kostkę kroimy cebulę. Kaszę łączymy z siemieniem (jeśli uda się wam przekonać kogoś do łuskania świeżego słonecznika, to koniecznie dodajcie 3 łyżki pestek dodatkowo!), miodem i 2 łyżkami oleju. Natkę mieszamy z cebulą i octem. Solimy do smaku. Bakłażana kroimy w mniejsze kawałki i łączymy tuż przed podaniem z kaszą i natką. Ostatni etap to dodanie jeżyn. Ich lekka kwaskowatość ożywi słodki smak bakłażana i gorycz kaszy. Danie zaskoczy was różnorodnością konsystencji i smaku!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: