Bakłażan z boczniakami i dynią w pigwowcu - KUKBUK
baklazan boczniaki kukbuk

Bakłażan z boczniakami i dynią w pigwowcu

4 porcje

Dzień wcześniej kroimy owoce pigwowca na cienkie plasterki, zalewamy miodem i podgrzewamy krótko w kąpieli wodnej. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia kroimy dynię w małą kostkę – dwa na dwa centymetry. Rozgrzewamy masło, posypujemy odrobiną cukru i krótko, wyłącznie do momentu zrumienienia, smażymy dynię. Ma być jędrna. Zdejmujemy z ognia i ciepłą mieszamy z miodem i pigwą. Odstawiamy. Boczniaki mieszamy z posiekanymi 3 ząbkami czosnku i 2 łyżkami oliwy. Rozgrzewamy dobrze patelnię i wrzucamy grzyby. Smażymy na dużym ogniu po 4 minuty z obu stron. Zdejmujemy. Na suchą patelnię wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sos teriyaki, dorzucamy resztę czosnku i cukier. Kilka obranych plasterków imbiru kroimy w drobną kostkę, dorzucamy. Dodajemy sok jabłkowy, redukujemy. Rozrabiamy skrobię w minimalnej ilości wody, zagęszczamy lekko sos (nieobowiązkowe). Drobno siekamy szczypiorek. Dodajemy do sosu i ciepłym sosem polewamy bakłażana i boczniaki ułożone na talerzu. Odcedzamy dynię z pigwowca i wykładamy na wierzch. Równoważy słoność warzyw w sosie sojowym. Zamiast szczypiorku może być kolendra. A podsmażoną dynię możemy, zamiast w pigwowcu, zamarynować w imbirze, miodzie i kilku łyżkach octu po marynowanym imbirze. Mój bakłażan był zrobiony na grillu w całości.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: