Baklava różana - KUKBUK
baklava_rozana_kukbuk

Baklava różana

6 porcji

Turecki przysmak w syropie różanym

Płatki róży płuczemy na sitku, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu 45 minut. Odstawiamy do pełnego ostygnięcia i odcedzamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cynamon, kardamon i ziarenka wydłubane z lasek wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni. Drobno siekamy wszystkie orzechy oraz suszone owoce. Wysypujemy je na patelnię i prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Wlewamy 250 mililitrów syropu różanego i smażymy kilka minut, aż orzechy oblepią się syropem (resztę płynu zachowujemy na później).

Płaty ciasta filo kroimy na pół, aby lepiej pasowały do formy o rozmiarze 22 × 30 centymetrów. Formę smarujemy warstwą roztopionego masła i układamy w niej jeden płat ciasta filo. Każdy kolejny również smarujemy roztopionym masłem. Układamy na sobie osiem płatów ciasta, na nich umieszczamy połowę mieszanki orzechowo-owocowej. Przykrywamy kolejnymi ośmioma płatami ciasta filo, także posmarowanymi roztopionym masłem. Na wierzchu układamy resztę mieszanki orzechowo-owocowej i przykrywamy pozostałymi ośmioma płatami, przesmarowując każdą warstwę roztopionym masłem.

Kroimy baklavę w romby i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2½ godziny, aż wierzchnia warstwa zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika, zalewamy resztą syropu i odstawiamy do pełnego ostygnięcia. Dekorujemy pistacjami i płatkami róży.

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: