Bajgle z marchewkowym twarożkiem - KUKBUK
bajgle twarozek kukbuk

Bajgle z marchewkowym twarożkiem

6 sztuk

W Nowym Jorku bajgle są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną porannych przyjęć na ostry dyżur!

Z drożdży przygotowujemy zaczyn, mieszając je z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie łączymy z przesianą mąką i solą i wyrabiamy ciasto na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy wodę. Ciasto odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy marchewkę w wodzie do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną marchewkę łączymy z twarogiem i doprawiamy cynamonem. Po wyrośnięciu ciasta dodajemy do niego marchewkowy twaróg i wyrabiamy; w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki, tak aby ciasto miało dość zwartą konsystencję. Z ciasta formujemy kulki, palcem robimy dziurkę w środku i rozciągamy. Odstawiamy tak przygotowane bajgle jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr wody. Gotujemy uformowane bajgle około 2 minut – wrzucamy do wody najwyżej trzy naraz. Obgotowane bajgle osuszamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, do zbrązowienia. Najlepiej smakują świeże z masłem lub domowym dżemem.

© KUKBUK 2017