Bajgle domowej roboty - KUKBUK
Bajgle domowe kukbuk

Bajgle domowej roboty

12-17 porcji

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, owijamy folią i pozostawiamy do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (najlepiej osiem).

Ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy gładką i elastyczną masę. Formujemy ją w kulę, przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy jak list, a następnie na pół. Wkładamy ciasto ponownie do miski, owijamy naczynie folią i pozostawiamy w lodówce na całą noc (minimum osiem godzin).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-17 części w zależności od tego, jakiej wielkości bajgle chcemy otrzymać. Formujemy je w kulki i odstawiamy na 40 minut. W każdej kulce robimy palcem dziurkę i trochę ją rozciągamy, aby otwór był wyraźny.

W dużym garnku gotujemy dwa litry wody. Do wody dodajemy łyżkę miodu, melasy lub golden syrup. Delikatnie wrzucamy przygotowane bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po minucie. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy je na ściereczkę, aby obeschły. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem. Układamy na blaszce, pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Podajemy, z czym chcemy. Klasycznie z kremowym serkiem i łososiem, z pesto i grillowanymi warzywami czy tak jak na zdjęciu – z usmażonym chrupiącym bekonem, jajkiem sadzonym i fasolką.

© KUKBUK 2017