Bûche de Noël - KUKBUK
buche de noel kukbuk

Bûche de Noël

6-8 porcji

Tradycyjne francuskie ciasto w kształcie kłody drewna u nas w wersji korzennej, przełożone kremem z mascarpone.

Do miski przesiewamy mąkę i mąkę ziemniaczaną, dodajemy pieprz biały i czarny, startą gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i sól. Wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem brązowym w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści – na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy miskę z wody i dalej ubijamy jajka na wysokich obrotach, do ostygnięcia, przez około 5-7 minut. Następnie wsypujemy połowę mieszanki mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę mąki i roztopione masło i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie przekładamy upieczone ciasto (papierem do pieczenia do góry) na czysty ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem. Delikatnie zdejmujemy papier, ciasto zwijamy z ręcznikiem w roladę. Odkładamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem do przełożenia, do szklanej miseczki wkładamy posiekaną czekoladę i rozpuszczamy w mikrofalówce na średniej mocy. Dodajemy masło i mieszamy. W osobnej misce ubijamy mascarpone na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon i białą czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy z powrotem. Pakujemy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Przygotowujemy krem na wierzch, do miski wrzucamy posiekaną czekoladę i rozpuszczamy w mikrofalówce na średniej mocy. Dodajemy masło i mieszamy. W osobnej misce ubijamy mascarpone na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier puder i białą czekoladę, mieszamy, aż składniki się połączą. Wyciągamy roladę i dekorujemy wierzch kremem. Przechowujemy ciasto w lodówce aż do podania. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: