Baby limoncello - KUKBUK
baba limoncello kukbuk

Baby limoncello

6 porcji

Wyglądają niewinnie, a kryją w sobie potężny cytrynowy ładunek, od którego może zakręcić się w głowie!

Składniki ciasta wyrabiamy mikserem, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Formujemy ją w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Po półtorej godziny odgazowujemy ciasto i dzielimy na kawałki wielkości piłeczki do golfa (około 65 g). Formujemy kulki, umieszczamy w formach na minibabki lub foremce na muffinki, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (powinny stać się złociste), wyciągamy z foremek i studzimy na kratce do wypieków.

Składniki syropu umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn zacznie bulgotać. Zdejmujemy go z ognia, studzimy i zanurzamy w nim babki na kilka minut (dobrze je czymś obciążyć, co sprawi że będą zanurzone w syropie w całości). Nasączone baby umieszczamy na kratce do wypieków, aby delikatnie obciekły. Podajemy bez dodatków lub z bitą śmietaną.

© KUKBUK 2017