Babka ziemniaczana z suwalskich wakacji - KUKBUK
babka ziemniaczana kukbuk

Babka ziemniaczana z suwalskich wakacji

1 babka

Boczek wstawiamy do zamrażalnika, aby lepiej dał się potem kroić w równą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż przyrumieni się lekko. Solimy odrobinę na końcu. Pokrojony boczek smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki ścieramy na najmniejszych oczkach i lekko odciskamy przez szmatkę. Z odciśniętego płynu wydzieli nam się skrobia. Warto dodać ją do ziemniaków (na tym etapie, następnym razem, nie będę zbyt mocno odsączać ziemniaków i dodam szklankę gorącego mleka). Do masy dodajemy uprażony boczek z tłuszczem, cebulę, majeranek, jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wysokie naczynie smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy farsz. Gdyby w pobliżu były przypadkiem jelita wieprzowe, możemy zrobić kiszkę ziemniaczaną, a jeśli ich nie ma, to nasz kartoflak będzie sobie sam dojrzewał, dopiekał i rumienił przez około 2 godziny. Zdecydowanie szybciej zniknie później z waszych talerzy! Mój ma już pełną rezerwację. Pamiętajcie o ogrodach i kwaśnej śmietanie.

babka ziemniaczana kukbuk
babka ziemniaczana kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: