Babka pomarańczowa na zakwasie z syropem rozmarynowym - KUKBUK
babka pomaranczowa kukbuk

Babka pomarańczowa na zakwasie z syropem rozmarynowym

12 porcji

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i zakwas. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a resztę owocu po obraniu dzielimy na cząstki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia razem ze skórką i miksujemy na mus. Wbijamy jajka i jeszcze chwilę miksujemy.

Do misy z mąką wlewamy na przemian mleko i miksturę pomarańczową. Tak powstałą masę wyrabiamy mikserem przez 5 minut. Dodajemy po kawałeczku zimne masło i miksujemy jeszcze 3 minuty na małych obrotach, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.

Po tym czasie formę na babkę z kominem smarujemy masłem. Ciasto przekładamy na blat, delikatnie wkładamy do formy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy babkę w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy porwane listki rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, aż syrop się zredukuje i zgęstnieje. Studzimy.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Babkę pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut, po czym zmniejszamy ją do 180 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut. Gotową babkę wyciągamy z formy, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach i polewamy syropem rozmarynowym.

 

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo  http://www.burczymiwbrzuchu.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: