Babka piaskowa kajmakowa - KUKBUK
Babka piaskowa kajmakowa

Babka piaskowa kajmakowa

1 foremka

Kajmakowa wariacja na temat babki przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy lubią eksperymentować z klasyką.

Masło topimy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy do niej partiami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy kajmak oraz wanilię i miksujemy do momentu, aż rozpuści się w masie. Teraz wlewamy masło i raz jeszcze miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.

Ciasto przelewamy do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż wetknięty w ciasto drewniany patyczek będzie suchy. Po upieczeniu lekko studzimy babę, wyciągamy ją z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

 

przepis: Monika Walecka / gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017