Babka czekoladowo-sezamowa - KUKBUK
babka_sezam kukbuk

Babka czekoladowo-sezamowa

10 porcji

Niezła babka, w dodatku pod kołderką z domowej roboty masła orzechowego.

Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut do uzyskania białej puszystej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło ze śmietaną kremówką. Do utartych jajek dodajemy w trzech porcjach na przemian składniki sypkie i płynne, nieustannie ucierając. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej pastę tahini. Mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Raz wlewamy trochę ciasta sezamowego, raz czekoladowego. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 70 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już dostatecznie wypieczone, wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli będzie suchy – babka jest gotowa. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy.

 

Orzechy umieszczamy w blenderze. Dodajemy łyżeczkę cukru i olej. Miksujemy do uzyskania gęstej półpłynnej masy. Wstawiamy ją na chwilę do lodówki, a przed samym podaniem smarujemy nią babę. Gotowe ciasto posypujemy czarnym i białym sezamem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: