Babeczki z ricottą i śliwkami - KUKBUK
babeczki ricotta sliwki kukbuk

Babeczki z ricottą i śliwkami

12 babeczek

Kruche ciasto, pachnący cytryną krem z ricotty, soczyste śliwki i migdały - do pełni szczęścia brakuje tylko herbaty.

W misce łączymy zmielone płatki owsiane z mąką, dodajemy cukier i masło. Ucieramy ciasto na kruszonkę. Na koniec dodajemy jajko, szybko wyrabiamy i formujemy w kulę. Foremki smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi płatkami owsianymi. Wyklejamy foremki ciastem, dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. W tym czasie w misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ziarenka wanilii oraz sok z cytryny i skórkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła z cukrem. Całość mieszamy za pomocą miksera, aż powstanie delikatna puszysta masa. Dodajemy odsączoną ricottę. Mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę i dodajemy do masy z ricotty. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.

Na podpieczone i przestudzone ciasto wkładamy porcję masy, zatapiamy w każdej po 2 ćwiartki śliwek. Posypujemy pokruszonymi migdałami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18 minut.

 

Przepis i zdjęcie: Ania Matuszczak, fakerolls.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: