Babeczki marchewkowe - KUKBUK
Babeczki marchewkowe kukbuk

Babeczki marchewkowe

10 sztuk

Małe babeczki dla dużych wielbicieli poobiednich słodkości - dwa kęsy i można wracać do swoich zajęć.

Marchewkę obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, pokruszone drobno migdały wraz z pokruszonymi ciasteczkami amaretti. W rondelku rozpuszczamy masło razem z oliwą, po czym dodajemy do marchewki. Cukier ucieramy z czterema żółtkami i wlewamy do miski. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę rozlewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut.

Za pomocą miksera ubijamy masło przez pięć minut, aż uzyskamy pulchną i gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy. Gdy ciastka wystygną, nakładamy na nie krem i posypujemy je lawendą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: