Babeczki z lime curdem i bezą - KUKBUK
babeczki curd beza

Babeczki z lime curdem i bezą

12 sztuk

Wyglądają tak ślicznie, że szkoda jeść. Ale gdy wystygną...

Zagniatamy kruche ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w worek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy lime curd: do rondla o grubszym dnie wbijamy jajka (te w całości i żółtka) i mieszamy je na jednolitą masę. Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonek oraz połowę masła. Ustawiamy rondel na małym ogniu i cały czas mieszając, podgrzewamy masę. Gdy na jej powierzchni pojawią się bąbelki, podgrzewamy ją jeszcze minutę (nie przestajemy mieszać!), po czym zdejmujemy naczynie z ognia. Do masy dodajemy pozostałe masło i ponownie umieszczamy na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie przecieramy masę przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek, i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wyklejamy nim foremki do babeczek (można też użyć blachy do muffinków). Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Upieczone spody chłodzimy.

Równocześnie przygotowujemy bezę: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier. Pianę ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy będzie już lśniąca i sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.

Na ostudzone spody wylewamy porcję letniego curdu, a na wierzch każdej babeczki nakładamy porcję bezy. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. W środku powinna mieć konsystencję pianki, a na zewnątrz chrupiącą skorupkę. Babeczki podajemy schłodzone.

© KUKBUK 2017