Baba z okładki - KUKBUK
baba wielkanocna kukbuk

Baba z okładki

10 porcji

Dzień przed pieczeniem baby przygotowujemy zaczyn. Na stolnicy zagniatamy go z wszystkich składników. Gdy jest dobrze wyrobiony, przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże i zaczyn. Dodajemy wodę i żółtka i wyrabiamy ciasto. Dokładamy masło, mieszamy. Ciasto powinno być gładkie. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy 30 minut, do testu „suchego patyczka”. Podajemy polaną karmelem.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: