Azjatycki bulion herbaciany - KUKBUK

Azjatycki bulion herbaciany

4 porcje

Zielona herbata w zupie? Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie.

Krewetki obieramy z pancerza, pozostawiając końcówkę z ogonkiem. Cukinię kroimy wzdłuż obieraczką na cienkie plasterki, następnie w długie paseczki. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż obieraczką na cienkie plasterki. Fenkuł kroimy w cienkie plasterki.

Bulion doprowadzamy do wrzenia, herbatę przesypujemy do sitka lub papierowego filtra i wrzucamy do zagotowanego bulionu. Odstawiamy na 5 minut.

Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i dodajemy czosnek z imbirem. Smażymy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone jarzyny i krewetki. Smażymy przez minutę, cały czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem herbacianym i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy papryczką chilli, solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach i posypujemy posiekaną dymką i kolendrą. Smacznego!

Przepis: Anna Chwistek 

Zdjęcia: http://www.studiokuchnia.pl/

© KUKBUK 2017