Awokado z musem z brokułu - KUKBUK
Awokado mus brokul kukbuk

Awokado z musem z brokułu

4 porcje

Z pieczywa tostowego odcinamy skórki, miąższ kroimy na małe kwadraciki i zalewamy na 10 minut połową mleka. Z brokułu odcinamy tylko różyczki, rozgrzewamy w garnku masło, wrzucamy na nie brokuł. Dodajemy porcję gałki, solimy, zalewamy resztką mleka i dodajemy posiekany czosnek. Przykrywamy i gotujemy przez 5 minut, do miękkości. Odcedzamy, łączymy z chlebem w mleku i miksujemy całość na gęsty dip – jeśli będzie za gęsty, możemy wlać płyn z gotowania brokułu. Doprawiamy sokiem z połowy cytryny i wkręcamy oliwę.

Awokado obieramy, skrapiamy pozostałym sokiem, napełniamy musem, owijamy w liście sałaty rzymskiej posmarowanej np. majonezem ukręconym z bazylią. Posypujemy drobno startym serem, ziołami i krążkami cebuli. I gryz! Jak nie macie ochoty na takie szoł, to napełnione musem połówki awokado można przekroić na pół i zasypać kawałkami liści, cebulą i serem w dużej misce. Na dno sugeruję jednak dać majonez bazyliowy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: