Arroz Marinero - ryż z owocami morza - KUKBUK
ryz owoce morza kukbuk

Arroz Marinero – ryż z owocami morza

8-10 porcji

Obiad pachnący słonecznymi wakacjami w Portugalii.

Cebule, 5 ząbków czosnku, papryczki i pomidory drobno kroimy, po czym przesmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Całość powinna osiągnąć teksturę sosu pomidorowego. Kiedy będzie gotowa, dodajemy do niej kilka listków mięty i szklankę białego wina lub sherry manzanilla, jeśli nim dysponujemy.

Do tej mieszanki dodajemy partiami kalmary i gotujemy, aż zmiękną, na małym ogniu. W tym czasie krewetki lub langustynki pozbawiamy pancerzyków, które następnie obgotowujemy w wodzie, a wywar zachowujemy na później. Osobno obgotowujemy też małże z odrobiną wina i vongole. W obu przypadkach zachowujemy wywar – dodamy go później do ryżu.

Kiedy kalmary będą już miękkie, dorzucamy do nich ryż, a następnie podwójną ilość wody z gotowania jednej partii owoców morza. Możemy dodać jej trochę więcej, bo ryż wchłania sporo płynu. Jeśli lubimy, możemy dorzucić garść zielonego groszku i trochę pokrojonej papryki. Na koniec dodajemy wszystkie ugotowane owoce morza.

To danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli w połowie gotowania ryżu dorzucimy zmiażdżoną zieloną papryczkę i dodatkowy ząbek czosnku. A kiedy ryż już się ugotuje (uwaga, przegotowany będzie niejadalny!), dodajemy jeszcze pół szklanki wody z gotowania owoców morza. Próbujemy. Serwujemy gorące w głębokich talerzach, z wyeksponowanymi owocami morza i listkiem mięty na wierzchu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: