Arrabiata - KUKBUK
arrabiata kukbuk

Arrabiata

4 porcje

Pomidory obieramy, siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy 10 minut. Solimy. Do pomidorów dokładamy taką ilość posiekanego bardzo drobno peperoncino, jaką są w stanie przyjąć. Dusimy jeszcze moment i podajemy z makaronem. Koniecznie z penne. Na koniec posypujemy natką i pecorino. Sos ma być zatem wściekle ostry, bo Arrabiata znaczy wściekła. Ostry na tyle jednak, byście byli w stanie zjeść go ze smakiem. Lata kuchennych ewolucji sprawiły, że przepis się zmieniał. Pojawiły się nowe składniki – borowiki, boczek. Ale prawdziwa arrabiata, podobnie jak Sophia Loren, jest tylko jedna. Znak wydał właśnie biografię aktorki, która na pytanie jakiej nagrody jeszcze nie dostała, wykrzykuje tryumfalnie: Nobla! Wydaje mi się, że za tę arrabiatę w ekstremalnych warunkach powinna ją dostać. Gotujcie i czytajcie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: