Arbuzowy chłodnik z pomidorami, ananasem i curry - KUKBUK
chlodnik arbuz kukbuk

Arbuzowy chłodnik z pomidorami, ananasem i curry

3 porcje

Pomidory parzymy, obieramy, wyjmujemy wszystkie pestki i miksujemy na gładką zupę z arbuzem i ananasem. Doprawiamy curry, miodem, sokiem z cytrusów, solą i oliwą. Prawie mrozimy, by potem na talerz nałożyć chłodnik wymieszany z kukurydzą, kolendrą, ostrą papryką lub ogórkiem (na zdjęciu jest posiekany maleńki ogórek, który miał jeszcze na sobie kwiat). Możecie tym zacząć posiłek lub potraktować jako kolację, której w takim upale i tak nie macie siły zjeść. Doprawcie sami. Mój chłodnik był pikantny, słodki i słonawy. Smakował doskonałą oliwą, która pływała na wierzchu. I przekonajcie się… ile wody ma w sobie arbuz. A jeśli macie ochotę, popijajcie tym owczą fetę z najzwyczajniejszą sałatą obok.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: