Arancini - KUKBUK
Arancini kukbuk

Arancini

20 sztuk

Panierowana kulka risotto z niespodzianką w środku - kawałkiem ciągnącego się sera. Nie sposób poprzestać na jednej.

Szalotkę siekamy i przesmażamy na oliwie przez minutę, dodajemy ryż, solimy. Smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy białe wino i szczyptę szafranu, odparowujemy. Równocześnie podgrzewamy bulion, po czym dodajemy go po łyżce wazowej do ryżu. Risotto gotujemy przez 20 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką i podlewając je bulionem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotowe risotto odstawiamy na minutę, po czym dodajemy starty parmezan i masło. Dobrze mieszamy, przekładamy na tacę, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Z zimnej masy formujemy małe stożki z kawałkiem mozzarelli w środku, panierujemy w bułce, jajku i mące, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: