Arancini siciliani - KUKBUK
arancini kukbuk

Arancini siciliani

10 sztuk

Sycylijski nabój, którym zabijesz największy apetyt - ryżowe, faszerowane arancini.

Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości około 20 minut. Pod koniec wrzucamy na patelnię masło, ser oraz szafran i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mięso. Smażymy, mieszając, wlewamy wino. Gdy odparuje, dokładamy groszek i posiekane pomidory. Przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu, by sos odparował i powstał gęsty farsz.

Na dłoni układamy łyżkę ryżu. Tworzymy z niego nieckę, którą wypełniamy farszem. Dokładamy kilka kostek scamorzy. Przykrywamy drugą łyżką ryżu tak, by pokrył on całkowicie farsz. Formujemy delikatnie kulę. I tak sztuka po sztuce, aż skończy się ryż. Farsz, który zostanie, można zjeść w przerwie.

Z mąki i wody przygotowujemy coś na kształt ciasta na naleśniki. Arancino dokładnie, ale delikatnie zanurzamy w cieście i zaraz potem panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na głębokim tłuszczu. Wietrzymy mieszkanie. Zapraszamy gości i czujemy się jak na Sycylii.

PS

Komisarz Montalbano tak lubi arancini, że książka o jego przygodach nazywa się „Arancini di Monatlbano”, co niestety ginie w przekładzie, bo po polsku książka nazywa się „Pomarańczki komisarza Montalbano”. Inaczej się nie dało.

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: