Arancini dolci - KUKBUK
slodkie arancini kukbuk

Arancini dolci

8-10 sztuk

Mleko zagotowujemy z liśćmi kafiru i cukrem z wanilią. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy ryż. Kiedy się zeszkli, wlewamy marsalę i mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy mleko – powoli, partiami, tak aby ryż je wchłaniał i aby nie przerywać wrzenia na patelni. Kiedy ryż będzie miękki, wsypujemy cukier, wyciągamy liście kafiru i dokładamy na patelnię skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ryż na tym etapie powinien być lepki i gęsty i przypominać bardzo zwarte risotto.

 

Czekoladę siekamy na niewielkie kawałki. Z mąki i wody robimy pastellę, czyli bardzo rzadkie ciasto.

 

Kiedy ryż ostygnie, nabieramy z patelni niedużą garstkę i układamy na dłoni. Tworzymy z niego nieckę, którą wypełniamy czekoladą i przykrywamy drugą garstką. Formujemy delikatnie kulkę. I tak sztuka po sztuce, aż ryż się skończy. Arancini delikatnie, ale dokładnie zanurzamy w cieście i od razu panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto na głębokim tłuszczu. Na koniec obtaczamy w cukrze!

 

Dzięki letnim przeciągom wietrzymy mieszkanie i czujemy się jak na Sycylii. Może tylko przydałaby się jeszcze jakaś mucha pod lampą, żeby się kręciła… jak mucha w smole!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: