Arancello - KUKBUK
arancello kukbuk

Arancello

1 słoik

Owoce obieramy cienko, najcieniej jak umiemy. Ja używam obieraczki do warzyw. Zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy na minimum tydzień w słoiku. A słoik zamykamy w szafie. Skórki lepiej oddają kolor w ciemnościach. Po tygodniu odcedzamy. Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy. Zagotowujemy, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wlewamy syrop do nalewu! Koniecznie w tej kolejności. Pięknie zmętnieje.

Aromat domowego arancello jest absolutnie cudowny, a że olejki eteryczne z owoców pomarańczy mają działanie antydepresyjne, mamy dwa w jednym: coś pysznego i coś dla zdrowia psychnicznego.

Sezon na cytrusy właśnie się zaczyna. Potrwa do maja, kiedy moje uzależnienie będę musiał odłożyć w kąt. Bo jak nie mam pomarańczy z InCampagna, to mi uzależnienie przechodzi. A kiedy byliśmy na Sycylii odwiedziliśmy pomarańczowe gaje należące do rodziny Andrei, widzieliśmy kwitnące drzewa i maleńkie zalążki owoców. To pewnie właśnie one już niedługo będą jechały do Polski.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: