Apfelstrudel à la Grand - KUKBUK
Apfelstrudel kukbuk

Apfelstrudel à la Grand

8 porcji

Śmietanę zagotowujemy z nasionami z wanilii. Pozostałą część laski wanilii możemy zasypać cukrem i zamknąć w słoiku. Po kilku dniach otrzymamy naturalny, aromatyczny cukier waniliowy. Śmietanę gotujemy przez 10 minut, aby trochę się zredukowała i zgęstniała. W tym czasie ucieramy bardzo dokładnie cukier z żółtkami. Śmietanę delikatnie studzimy, po czym dolewamy żółtka i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy sos na bardzo mały ogień i podgrzewamy przez 3 minuty, uważając, aby się nie zagotował. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej gęsty. Sos studzimy w lodówce.

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w grube plasterki lub kostkę. Rozgrzewamy na patelni 1/3 masła i podsmażamy na nim jabłka. Dodajemy rodzynki, cynamon oraz cukier. Smażymy przez 3 minuty. Jabłka przekładamy do miski i łączymy z pokruszonymi biszkoptami.

Pozostałe masło rozpuszczamy. Pięć płatów ciasta filo układamy na sobie, smarując każdą warstwę rozpuszczonym masłem. Uduszone jabłka układamy na środku ciasta i zawijamy strudel. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Strudel pieczemy przez pół godziny w temperaturze 160 stopni, a kolejne 20 minut – w 180 stopniach. Przed podaniem plastry strudla podgrzewamy w piekarniku. Podajemy z zimnym sosem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: