Antrykot wołowy z brokułowym puree - KUKBUK
ANTRYKOT WOŁOWY kukbuk

Antrykot wołowy z brokułowym puree

2 porcje

Soczysty kawałek mięsa z sosem szczypiorkowym i warzywami, również dla babci i dziadka.

Przygotowujemy marynatę do antrykotu. Olej lniany łączymy z pieprzem, solą, tymiankiem i rozmarynem, następnie całość blendujemy i powstałą marynatą pokrywamy antrykot. Po godzinie ją zmywamy i grillujemy mięso na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez około 2 minuty.

Brokuły gotujemy do miękkości, następnie blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Tak samo postępujemy z marchwią.

Przygotowujemy kąpiel wodną. Żółtko umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszamy je, aż zgęstnieje (co jakiś czas sprawdzamy, czy woda nie za mocno się gotuje). Kiedy żółtko zmieni swoją gęstość, dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy cienkim strumieniem olej lniany. Mieszamy tak długo, aż całość będzie gęsta. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypior.

Wszystkie elementy dania łączymy na talerzu i podajemy.

 

Przepis i zdjęcie: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: