Angel Food cake - KUKBUK
Angel Food cake kukbuk

Angel Food cake

1 foremka

Ta anielska babka przeniesie was do słodkiego raju. Jest tak lekka, że można grzeszyć bez wyrzutów sumienia.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z połową szklanki cukru. Białka w temperaturze pokojowej umieszczamy osobnej misce i zaczynamy ubijać. Kiedy się spienią, dodajemy ocet winny oraz sól i ubijamy dalej. Gdy będą już dość gęste, wsypujemy partiami pozostały cukier i ubijamy jeszcze chwilę, uważając, aby piana nie stała się zbyt sztywna i sucha. Teraz małymi porcjami dodajemy mąkę zmieszaną z cukrem i delikatnie mieszamy ją z białkami za pomocą silikonowej szpatułki.

Ciasto przelewamy do 23-centymetrowej formy z kominem (nie smarujemy jej masłem, ale jeśli nie posiada ona wyciąganego spodu, dobrze jest wyłożyć ją kółkiem papieru do pieczenia) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Podajemy oblane lukrem lub ulubionym syropem, albo z dżemem lub łyżką bitej śmietany.

 

przepis i zdjęcie: Monika Walecka, gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: