Amerykańskie pumpkin pie - KUKBUK
kukbuk ciasto dyniowe 2

Amerykańskie pumpkin pie

1 tortownica

Jesienna tarta dyniowa, która koi zmysły. Sprawdzi się nie tylko na Halloween.

 

Mąkę, masło i wodę chłodzimy. Część mąki (⅔) miksujemy w malakserze z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wsypujemy resztę mąki, sól i jeszcze raz bardzo krótko miksujemy. Przekładamy ciasto do miski, dodajemy wodę i krótko zagniatamy za pomocą gumowej szpatułki. Formujemy z ciasta gruby placek, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremkę o wielkości mniej więcej 24 centymetrów tak, by nieco wystawało ponad brzegi, i dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przyciskamy suchymi fasolkami lub drobnymi monetami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut, do delikatnego zrumienienia spodu. Studzimy.

Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki usuwamy nasiona i włókna. Smarujemy olejem, układamy na blasze skórą do góry i pieczemy w 170 stopniach do absolutnej miękkości, około godziny. Studzimy, usuwamy skórę i miksujemy na gładkie purée. Potrzebujemy go 500 gramów, resztę możemy zamrozić.

Serek miksujemy. Dodajemy masło, purée dyniowe, cukier, przyprawy i miksujemy jeszcze chwilę. Dokładamy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę przelewamy do foremki z ciastem i pieczemy w 130-140 stopniach bez termoobiegu przez 50-55 minut, uważając, by nie dopuścić do nadęcia się ciasta. Krem jest gotowy, jeśli środek porusza się tylko nieznacznie. Gotowej tarcie pozwalamy ostygnąć, po czym przekładamy ją do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: