Americano z carpaccio z ośmiornicy - KUKBUK
americano carpaccio osmiornica kukbuk

Americano z carpaccio z ośmiornicy

4 porcje

Campari i wermut mieszamy w szklanicy barmańskiej z chochlą lodu i przelewamy do wychłodzonej szklanki typu old fashioned, na pełne kości lodu. Dopełniamy wodą sodową. Skórką pomarańczy aromatyzujemy taflę drinka i ranty szkła.

Ośmiornicę rozmrażamy i gotujemy wraz z przyprawami w wodzie lub wywarze rybnym. (Jeśli przygotujemy ją w szybkowarze, będzie gotowa w 20 minut; jeśli w garnku z przykrywką – potrzeba godziny). Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i zasypujemy lodem. Gdy ostygnie, kroimy odnóża w możliwie cienkie plasterki.

Wszystkie składniki tapenady blendujemy na gładką masę.

Robimy carpaccio – w centralnym punkcie talerza rozsmarowujemy tapenadę, kładziemy na nią plastry ośmiornicy tak, by zakryć całą pastę. Polewamy oliwą rozmarynową i obsypujemy nasionami granatu. Podajemy z Americano.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: