Alandzkie pieczone naleśniki z dżemem z suszonych śliwek - KUKBUK
KUKBUK nalesniki alandzkie Jakub Strzalkowski

Alandzkie pieczone naleśniki z dżemem z suszonych śliwek

8 porcji

Na śniadanie i na deser, prosto z Wysp Alandzkich - chrupiutkie i grube naleśniki z dżemem i bitą śmietaną.

Śliwki płuczemy i moczymy w ½ litra wody przez kilka godzin. Dodajemy cynamon i gotujemy, aż owoce zmiękną. Posypujemy cukrem i zdejmujemy z ognia. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do śliwek, cały czas mieszając. Wstawiamy na duży ogień i doprowadzamy dżem do wrzenia, po czym przelewamy go do miski i posypujemy cukrem.

Pudding ryżowy lub semolinę podgrzewamy. Wlewamy mleko. Cukier, sól i kardamon łączymy i dodajemy do puddingu. Wbijamy jajko, mieszamy. Powstałą masę wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia. Polewamy roztopionym masłem i pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Podajemy z dżemem śliwkowym i bitą śmietaną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: