Ajwar pani Jadzi - KUKBUK
ajwar agata wojda kukbuk

Ajwar pani Jadzi

1 słoik

Wyszukujemy jędrne sztuki papryki czerwonej o intensywnym zapachu. (Jeśli nie ma dla was znaczenia kolor pasty, to polecam dorzucić jeszcze jedną białą, bo ma piękniejszy zapach). Oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (pięknie równo miażdży paprykę). Wrzucamy do garnuszka, dodajemy olej (może być pół na pół z oliwą), chili (czuszka pasuje lepiej do regionu, skąd pochodzą pasty na bazie papryki) i sól. Mieszając, gotujemy 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy koncentrat (siekane, bezpestkowe pomidory pelati też są dobre – wtedy stawiamy bardziej na miąższ niż płyn), wyciśnięty czosnek, ocet, liście laurowe i mieszamy, trzymając na ogniu, przez 10 minut. Doprawiamy pieprzem. Wkładamy do czystego słoika (najlepiej małego, bo po otwarciu trzeba będzie szybko zjeść) i pasteryzujemy. Ajwaru można również używać do burgerów, dawniej zwanych mielonymi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: