Ajerkoniak z fenkułem - KUKBUK
ajerkoniak kukbuk

Ajerkoniak z fenkułem

1 litr

Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu z dodatkiem nasion fenkułu przez mniej więcej kwadrans. Zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sito, zostawiając na nim nasiona. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Cały czas ubijając, stopniowo wlewamy do niego fenkułową śmietankę. Gdy ze śmietanki i z kogla-mogla powstanie jednolita masa, powoli wlewamy gin – nieustannie mieszamy. Jajeczny likier przelewamy do sterylnej butelki i przechowujemy w lodówce.

Taki adwokat świetnie smakuje pity samodzielnie, z naparstka, sprawdza się też jako polewa do deserów. A jeśli chcemy go wykorzystać do koktajlu, to najlepiej w połączeniu z absyntem lub pastis na lodzie.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcie: Tomasz Antoniszyn

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: