Nadziewane klopsy z kaszy bulgur - KUKBUK
klopsy kasza bulgur kukbuk

Nadziewane klopsy z kaszy bulgur

6-8 porcji

Aromatyczne klopsy z chrupiącą panierką i zdrową zawartością, czyli kaszą bulgur. Turecki obiad na naszym stole jest jak najbardziej możliwy.

Cebule, natkę pietruszki i orzechy włoskie siekamy. Tłuszcz rozpuszczamy na patelni, szklimy na nim cebule, dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem, aż wchłonie całą wilgoć. Następnie dodajemy przyprawy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dokładnie mieszamy z orzechami i natką pietruszki, odstawiamy.

Do dużej miski wsypujemy bulgur i zalewamy go taką ilością gorącej wodą, by cały był przykryty, i odstawiamy do czasu, aż cała się wchłonie. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy masę przez 10-15 minut, aż zrobi się miękka i elastyczna.

Mocząc dłonie w ciepłej wodzie, formujemy z ciasta muszelki. Nadziewamy je przygotowanym uprzednio farszem, po czym zlepiamy i kształtujemy z nich klopsiki w formie dużej łzy. Gotowe kofty smażymy w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Opcjonalnie możemy je również gotować w osolonej wodzie. Będą gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: