Gdzie w Warszawie zjeść szparagi? - KUKBUK

Gdzie w Warszawie zjeść szparagi?

Zielone i białe – cała wiosenna reprezentacja już w ofercie stołecznych restauracji.

Zdjęcia: materiały promocyjne


Warszawa

przejdź do dużej mapy
szparagi restauracje warszawa

Zielone szparagi dzielnie wychodzą z ziemi ku słońcu. Białe są bardziej nieśmiałe, wolą pozostać pod powierzchnią. Obie odmiany jednak rosną niezwykle szybko. Troskliwi rolnicy zbierają je codziennie i bezzwłocznie wysyłają do kupujących, bo jakość szparagów zależy w dużej mierze od ich świeżości. Z produktem wysokiej jakości można dużo zrobić. Co oferują nam warszawscy restauratorzy i szefowie kuchni? Zapraszamy na krótki przegląd restauracji serwujących w tym sezonie szparagi.

 

Opasły Tom, ul. Foksal 17

Darów późnej wiosny nie mogło zabraknąć w menu tutejszej szefowej kuchni Agaty Wojdy, która postawiła na połączenie ich z nabiałem. Spróbujcie białych szparagów z masłem cytrynowym i pachnącym dymem oscypkiem. W karcie zagościła także popularna propozycja z poprzedniego roku, czyli sałatka z grillowanych szparagów z kozim serem Ritta.

 

szparagi restauracje warszawa

Fot. Kevin Demaria

 

Dyletanci, ul. Rozbrat 44A

Nowe bistro pod wodzą Rafała Hreczaniuka, byłego szefa Tamki 43, zjednało już sobie wielu sympatyków. Na przystawkę oferuje się tutaj zielone szparagi z espumą serową i winegretem smardzowym (23 zł), a jako danie główne – grillowanego tuńczyka ze szparagami, z pomarańczową emulsją i sosem z czarnych oliwek (mała porcja – 31 zł, duża – 63 zł).

 

Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12

W maju świętuje się tu tydzień rieslinga. Zgadnijcie, co do niego pasuje najlepiej? Oczywiście szparagi, które szef kuchni Mateusz Karkoszka zestawił tradycyjnie z sosem holenderskim i wędzonym pstrągiem (35 zł). Doborem win zajmuje się mistrz Polski sommelierów Paweł Demianiuk, więc możecie się spodziewać, że mariaż niemieckiego wina i polskiego warzywa będzie wyjątkowo udany.

 

Mąka i Woda, ul. Chmielna 13A

Tutejszy piec opalany węglem nigdy nie odpoczywa. Spróbujcie pizzy ze szparagami, z mozzarellą bawolą, suszoną wołowiną, jajkiem, pecorino romano i ze skórką cytrynową prosto z jego rozpalonego do czerwoności gardła. Jeśli nie macie ochoty na pizzę, zamówcie przystawkę ze szparagami, z burratą, wolno dojrzewającą wędzoną szynką z mangalicy, młodym jarmużem i migdałami albo cappellacci, czyli włoskie pierożki ze szparagami, z ziemniakami, pancettą i wędzonym consommé wieprzowym.

 

Mała Polana Smaków, ul. Belwederska 13

Przytulna restauracja ze szczerą polską kuchnią i z zadbanym ogródkiem. Szef kuchni Andrzej Polan łączy chrupiące szparagi z dojrzewającym serem, pomidorem i ze szczawiem (42 zł), a także z serem zagrodowym i rabarbarem (42 zł).

 

Belvedere, ul. Agrykola 1

Restauracja w Łazienkach Królewskich to eleganckie miejsce o dużych ambicjach. Nie dziwi więc, że do zmieniającego się menu kucharze włączają produkty sezonowe. Szparagi zjemy tutaj z polskimi ślimakami i kurkami (46 zł), ze szczawiem i z wędzonym sumem (36 zł) lub w formie kremowej zupy z marynowanym żółtkiem (29 zł).

 

Ósma Kolonia, ul. Słowackiego 15/19

Wegetariańska knajpka na zielonym Żoliborzu od kilku lat karmi dobrze. Można tu wpaść na niezobowiązujący obiad i zamówić podpłomyk lub zielony kuskus ze szparagami.

szparagi restauracje warszawa

Soul Kitchen Bistro, ul. Nowogrodzka 18A

To miejsce słynie z przystępnych cen, ze sprawnej obsługi i z autorskiej kuchni. Kucharze lubią zaskakiwać i szparagi prezentują w słodkiej odsłonie, w postaci lodów szparagowych lub dodatku do sorbetu jabłkowego. Niestety, nie dajemy gwarancji, że akurat w takiej formie znajdziecie je w lunchowym menu (22 zł), bo to zmienia się często.

 

Przegryź, ul. Mokotowska 52

Szparagi w sezonie są tu zawsze. Najczęściej pojawiają się w klasycznych zestawieniach, z jajkiem i sosem holenderskim lub z ziemniakami i rostbefem. Jednak to, w jakim towarzystwie się pojawią, zależy ostatecznie od fantazji szefa kuchni. Wpadajcie i dajcie się zaskoczyć!

 

Ale Wino, ul. Mokotowska 48

Kolejne miejsce, w którym warto wychylić kieliszek chłodnego, krystalicznego rieslinga. Będzie się świetnie komponował ze szparagami z jajkiem i orzeszkami pinii (25 zł). Na większy apetyt zamówcie pożywny chowder z morszczukiem, grillowanymi szparagami i jabłkiem (60 zł).

 

Cucina Popolare, ul. Piękna 56

Szparagi doczekały się tu własnego sezonowego menu, oczywiście w stylu włoskim. Znajdziemy w nim zupę krem (18 zł), pizzę (od 32 zł), pastę (28 zł), risotto (36 zł) i sycące propozycje dla mięsożerców (52 zł).

szparagi restauracje warszawa

Brasserie Warszawska, ul. Górnośląska 24

Wyróżniona w przewodniku Michelin odznaczeniem Bib Gourmand, oprócz tradycyjnych szparagów z jajkiem i sosem holenderskim serwuje okonia morskiego ze szparagami, z ziemniakami i kawiorem (89 zł).

 

Zdjęcia: materiały promocyjne

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: