Gdzie w Warszawie zjeść ostrygi? - KUKBUK

Gdzie w Warszawie zjeść ostrygi?

Sezon na morskie afrodyzjaki w pełni. Podpowiadamy, w których warszawskich restauracjach delektować się ich smakiem!


Warszawa

przejdź do dużej mapy
ostrygi warszawa kukbuk

Styczeń, luty i marzec to najlepszy czas na połów ostryg – również w restauracjach – są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Wybierzcie się do któregoś z polecanych przez nas lokali lub sami przygotujcie ostrygi według naszych wskazówek.

 

L’Arc Varsovie
ul. Puławska 16

Największy wybór ostryg w całej Warszawie. W L’Arc będziecie mieli okazję spróbować ostryg fines de claire, czyli tych, które na ostatnim etapie hodowli były płukane w stawach z czystą wodą w celu pozbycia się mułu i piasku. L’Arc podaje ostrygi między innymi z Irlandii i francuskiego regionu Marennes Oléron. Cena jednej waha się od 6 zł do 21 zł, w zależności od odmiany, najlepiej więc zamówić talerz różnych (35 zł). W menu znajdują się także ostrygi zapiekane ze szpinakiem, z serem gruyère i szampanem (69 zł).

ostrygi warszawa kukbuk

Fusion
hotel The Westin Warsaw
al. Jana Pawła II 21

Dla wszystkich miłośników ostryg, ryb i reszty morskich przysmaków restauracja w hotelu Westin w każdy czwartek zamienia się w morski bufet Fish@Fusion. Za 169 zł możecie łowić w nim do woli, a znalezione skarby własnoręcznie przygotujecie pod okiem doświadczonego szefa kuchni.

ostrygi warszawa kukbuk

Der Elefant
pl. Bankowy 1

Restauracja usytuowana na dziedzińcu odremontowanego hotelu Saskiego serwuje wszystkie modne i popularne dania ze stekami, z burgerami oraz daniami azjatyckimi na czele. Niech was to jednak nie zniechęci. Der Elefant jest wyposażony w wypełnioną lodem profesjonalną ladę chłodniczą, na której znajdziecie bardzo duży wybór owoców morza. Za jedną ostrygę zapłacicie 5,90 zł, za sześć – 29,40 zł, a za dwanaście sztuk – 58,80 zł. Nie zapomnijcie spróbować klasycznie przygotowanych ostryg Rockefellera (9,90 zł) lub zapiekanych z krewetkami (19,90 zł).

ostrygi warszawa kukbuk

Brasserie Warszawska
ul. Górnośląska 24

Jeśli wziąć pod uwagę selekcję ostryg, widać od razu, że Brasserie Warszawska stawia na jakość produktów. Znajdziecie tu najlepsze na świecie ostrygi, czyli tsarskaya (carskie) z gatunku belon – inaczej niż na surowo ich nie jedzcie. Za jedną sztukę zapłacicie 14 zł, za ostrygę w przystawce, podaną z sałatką z kopru włoskiego i cytrynami confit – 39 zł.

 

Bar Wieczorny
ul. Wiśniowa 46

Słynący z autorskich drinków, kameralny i sąsiedzki Wieczorny raz w miesiącu, w piątkowy i sobotni wieczór, rozkłada na barze świeże ostrygi. Serwuje do nich wyjątkową wódkę Vestal, Młodego Ziemniaka z roczników 2012 i 2013, Chopina oraz J.A. Baczewskiego. O kolejnym połowie w Wieczornym dowiecie się z profilu baru na Facebooku.

ostrygi warszawa kukbuk

Bistro La Cocotte
ul. Mokotowska 12

Małe bistro ukryte w bramie przy placu Zbawiciela oferuje proste, klasyczne dania kuchni francuskiej. Co środę zmienia jednak formułę i przeistacza się w targ oferujący świeże ryby i owoce morza, które można zakupić i zabrać do domu lub zjeść na miejscu. Ostrygi są dostępne przez cały tydzień. Przed połowem warto jednak zadzwonić do restauracji i upewnić się, czy je zastaniemy i w jakiej cenie – dostawy są dwa razy w tygodniu.

ostrygi warszawa kukbuk

Osteria
ul. Koszykowa 54 (wejście od ulicy Poznańskiej 2)

Są takie miejsca, które opierają się modom i trwają niezmiennie, karmiąc warszawiaków tym, co wychodzi im najlepiej. Tak jest z Osterią. Restauracja ma grono stałych bywalców, których przyciąga bogatym wyborem owoców morza. Wśród nich znajdziemy duże ostrygi z Normandii, z hodowli Fermes Marines du Noroit mieszczącej się przy kanale La Manche. Za jedną zapłacimy 18 zł. Podaje się je również z kwaśną śmietaną i kawiorem (22 zł), a także zapieka z gorgonzolą i parmezanem (20 zł).

 

Le Bistro Rozbrat
ul. Rozbrat 44a

W karcie pomiędzy klasykami kuchni francuskiej znajdziecie ostrygi fines de claire średniej wielkości, pochodzące z Francji, w zestawach po trzy (24 zł), sześć (48 zł) lub dwanaście sztuk (96 zł).

© KUKBUK 2017