Najlepsze śniadania w Katowicach - KUKBUK

Najlepsze śniadania w Katowicach

Nie tylko na śląski obiad, karminadel, gumiklyjzy i szpajzę, ale i na obfite, różnorodne śniadanie warto przyjechać do Katowic.

Zdjęcia: Katarzyna Siewko, materiały prasowe

katowice sniadania kukbuk

Śniadanie na mieście? W Katowicach? Do niedawna brzmiało to jak abstrakcja. Kulinarna rzeczywistość jednak szybko się zmienia – to dotyczy również śniadania na mieście. Dzisiaj w stolicy Śląska zjemy bajgle, croissanty z konfiturą, kiełbaski jagnięce, a nawet omlet z jarzębiną czy bazyliową zacierkę! Zdradzamy wam nasze ulubione adresy.

Zielnik Krystynkiul. Jagiellońska 13, śniadania serwowane od poniedziałku do soboty, w godzinach 8-12

Starsza siostra Zielnika, czyli Krystynka Wraca z Wiednia, słynie ze sznycla z ziemniakami, które do Katowic pokonują długą drogę, bo aż ze stolicy… Austrii. W końcu nazwa lokalu zobowiązuje! Nowe miejsce ma zyskać popularność lżejszą, sezonową kuchnią i śniadaniami. Od wczesnych godzin po ulicy Jagiellońskiej rozchodzi się zapach kawy Julius Meinl (6-9 zł) i wypiekanego na miejscu pełnoziarnistego chleba. Pieczywo to jest bazą wielu zielnikowych propozycji. Zjemy tutaj grzankę z masłem ziołowym, podaną na paście z pieczonej papryki, z jajkiem w koszulce, orzeszkami pinii i sałatką (13 zł). Kromki chleba pełnego ziaren i orzechów sprawdzają się również w towarzystwie past warzywnych (14 zł) kręconych z tego, co aktualnie dostępne na targu. Śniadania w Katowicach nie mogłyby się obejść bez klasyka zza zachodniej granicy, czyli croissanta. Właścicielka i szefowa kuchni opowiadają, że znalezienie idealnej receptury i surowca nie było proste i zajęło sporo czasu. Ostatecznie w Zielniku na talerzach lądują croissanty idealne – chrupiące z wierzchu, maślane w środku. Rumiany rogalik jest podawany w towarzystwie konfitur (zmieniają się wraz z porami roku, my mieliśmy okazję spróbować duetów gruszki z maliną i jabłka z porzeczką), miodu i masła (12 zł).

katowice sniadania kukbuk

GDZIE NA LODY W KATOWICACH? MAMY LODOWĄ MAPĘ CAŁEGO MIASTA, A NAWET POLSKI! <<KLIKNIJ TU>>

Moodro Bistro & Cafe, ul. Dobrowolskiego 1, Muzeum Śląskie, śniadania serwowane od wtorku do niedzieli, w godzinach 10-12

W jednym ze szklanych domów nowego Muzeum Śląskiego mieści się Moodro Bistro & Cafe – miejsce łączące tradycję i nowoczesność (Moodro nawiązuje zarówno do modrej kapusty, jak i do angielskiego słowa „mood” – nastrój). W przeszklonym wnętrzu z widokiem na katowicką panoramę zjemy nie tylko dobrze, ale i niskobudżetowo. Śniadania w Katowicach mogą być tanie. W tygodniu do kawy za minimum 7 złotych śniadanie można tu dobrać za symboliczną złotówkę. W weekendy jest odwrotnie – śniadanie w regularnej cenie, a kawa za złotówkę. W menu same śniadaniowe przeboje: naleśniki z owocami, syropem klonowym i ze śmietaną (12 zł), granola z jogurtem i musem owocowym (11 zł), brioche z jogurtem greckim, czarnuszką, konfiturą i miodem (12 zł), tost z jajkiem sadzonym, boczkiem, cheddarem i sosem moodro (13 zł). Nam szczególnie posmakował omlet z kozim serem, konfiturą pomidorową i sezamem (15 zł). Moodro to miejsce z pomysłem, otwarte zwłaszcza na rodziny z dziećmi, które na pewno nie będą się tu nudzić. To bistro odcina się od standardowego wizerunku przymuzealnych lokali bez charakteru. To jeden z lepszych adresów gastronomicznych w Katowicach – zarówno na śniadania, jak i obiady, o czym więcej pisaliśmy tu.

katowice sniadania kukbuk

LODY W CZARNYM OD WĘGLA WAFELKU? TYLKO W KATOWICACH <<KLIKNIJ TU>>

Cafe Byfyj, ul. Krawczyka 5, Nikiszowiec, śniadania serwowane przez cały tydzień, w godzinach 9-12; w czasie dużych katowickich imprez (Tauron Nowa Muzyka, Off Festival) śniadanie można zjeść do godziny 14

Kuchnia śląska w modnym wydaniu. Byfyj (po śląsku kredens) przyciąga atrakcyjną lokalizacją, kuchnią i atmosferą. Rodzinny biznes Michalskich mieści się w sercu zbudowanego z czerwonej cegły, bajkowego osiedla Nikiszowiec. Już od progu można poczuć się tu jak w domu – w pomieszczeniu rozchodzi się zapach drożdżowego ciasta, na stołach leżą koronkowe serwety i stoją bukiety polnych kwiatów, kawę pije się z porcelanowych filiżanek w kwiatowy wzór, a za ladą pełną pysznych wypieków uwija się uśmiechnięty personel. Działa tu również piekarnia, która każdego poranka zaopatruje katowickie rodziny w świeże pieczywo. Tym bardziej nie powinna dziwić jakość serwowanych śniadań, naszym zdaniem są najlepsze w Katowicach. Kucharze nie silą się na oryginalność, proponują stare, sprawdzone połączenia i dobre smaki, broniąc się jakością serwowanych produktów. W menu dominują ekologiczne jajka i domowe pieczywo. W Byfyju zjemy angielskie śniadanie (20 zł, trzy jajka sadzone, bekon, pomidorki koktajlowe, pieczarki i koszyk pieczywa), jajecznicę (10-12 zł, ze szczypiorkiem lub z cebulą oraz boczkiem i kromką świeżego chleba). Na słowo uznania zasługuje kawa w duecie z bogato obsypaną kruszonką chałką drożdżową z domową konfiturą i serkiem Philadelphia (16 zł). Śniadania w Byfyju testowaliśmy praktycznie o każdej porze roku, o czym zresztą już pisaliśmy tu. Potwierdzamy – smakują wybornie zarówno w mroźny dzień z widokiem na oszroniony Nikisz, jak i w upalny, leniwy poranek, spożywane na leżaku między jednym a drugim dniem Off Festivalu.

katowice sniadania kukbuk

ZESTAWIENIE: 10 NAJLEPSZYCH MIEJSC Z KUCHNIĄ ŚLĄSKĄ W KATOWICACH <<KLIKNIJ TU>>

Fabryka Kurtosza, ul. Staromiejska 14, śniadania serwowane od poniedziałku do soboty, w godzinach 10:00-12:30

Kurtosz, czyli charakterystyczne ciasto drożdżowe nawinięte na wałek i wypiekane w specjalnym piecu, przywędrował do Katowic z Węgier w zeszłym roku. Fabryka Kurtosza pozostawia inne śniadania w Katowicach w tyle, nie tylko serwując popularne cynamonowe, kokosowe i waniliowe chimney cake, ale i oferując duży wybór wytrawnych wersji znanej naszym południowym sąsiadom słodkiej przekąski. Zapotrzebowanie i zainteresowanie wypiekami było tak duże, że gwiazda lokalu zaistniała również w postaci śniadaniowej. Poranne kurtosze są podawane zarówno solo, jak i w mniejszej wersji, jako dodatek do dania. Zwolennicy słodkich śniadań mogą posilić się śniadaniowym kurtoszem z twarożkiem i miętą (9 zł) lub jogurtem z domową granolą, syropem klonowym, owocami i mniejszym śniadaniowym kurtoszem w wersji dosładzanej (13 zł). Tradycjonalistów ucieszy obecność w menu kurtosza z frankfurterką, zapiekanego z serem (8 zł), oraz śniadaniowego hitu lokalu – sałatki z rukolą, parmezanem, nerkowcami, pomidorkami koktajlowymi, cebulą, granatem, winegretem miodowo-musztardowym i wytrawnym kurtoszem (15 zł). W Fabryce Kurtosza przez cały tydzień do śniadania podawana jest kawa za symboliczną złotówkę.

katowice sniadania kukbuk

NAJLEPSZE ŚNIADANIA W WARSZAWIE. TOP 5! <<KLIKNIJ TU>>

Fabularna Lounge Bar & Gallery, ul. Warszawska 15, śniadania serwowane codziennie, w godzinach 9-13

Fabularna jest obecna na mapie Katowic niecały rok. Dotychczas kojarzona z klubową atmosferą, setami didżejskimi i pokazami filmów, postanowiła powalczyć o tytuł najlepszej śniadaniowni w Katowicach. Stałe menu śniadaniowe składa się z sześciu propozycji, również w opcjach wege. Zjemy tu między innymi club sandwich (16 zł) – charakterystyczne trójkątne kanapki podane na pieczywie pszennym i orkiszowym (dostarczanym przez katowicką piekarnię Michalscy) z wkładem do wyboru – albo z awokado, wegańską pastą, sezonowymi warzywami, albo z awokado, tuńczykiem, sałatą, ogórkiem, sosem ailloli, serem, szynką, warzywami. Dla dbających o linię i zawartość składników odżywczych w posiłkach kucharze przygotowali trzy odchudzone kalorycznie propozycje – owsiankę i sałatkę Piękna Helena (surowe płatki owsiane, miód, cytryna, sezonowe owoce – 10 zł), pudding na kaszy jaglanej z gorzką czekoladą i owocami (10 zł) oraz rozgrzewającą cynamonowo-jabłkową granolę (14 zł) podawaną z miodem, jogurtem i ze świeżymi owocami, która sprawdzi się szczególnie w zimowe poranki. W Fabularnej spróbowaliśmy bardzo dobrej szakszuki (17 zł), która zapowiada się na śniadaniowy hit nie tylko w tym miejscu, lecz także w całych Katowicach. Danie prosto z patelni można zamówić, analogicznie do kanapek, w trzech wariantach: z jajkiem, pomidorem, czosnkiem, cebulą, papryką, sosem bazyliowym lub z jajkiem, chorizo, fasolą, cebulą, ze szpinakiem, z sosem pietruszkowym, lub z jajkiem, kukurydzą, awokado, pomidorem i sosem z kolendry. Spróbowaliśmy drugiej propozycji, która odświeżyła nam nieco pojęcie o starej, dobrej szakszuce. W Fabularnej warzywa i poszczególne składniki są smażone osobno, na talerzu wraz z jajkami lądują dopiero przed zapieczeniem. Danie jest posypane holenderskim serem dojrzewającym Reypenaer, który ma na stałe wejść do menu lokalu.

katowice sniadania kukbuk

MASCARPONE Z JEŻYNAMI CZY RABARBAR Z MIĘTĄ? DO SPRÓBOWANIA W KATOWICKIEJ LODZIARNI LODOWATO <<KLIKNIJ TU>>

Botanika, ul. Sienkiewicza 27, śniadania serwowane od poniedziałku do piątku, w godzinach 7:30-12:00, w weekendy – 9:00-12:00

Botanika oferuje najlepsze roślinne śniadania w Katowicach. Miejsce o wdzięcznej nazwie jest zieloną wyspą dla poszukujących posiłków bezglutenowych i entuzjastów kuchni roślinnej. Po tutejszym menu nie należy się spodziewać stałości, dodatki i półprodukty zmieniają się w zależności od pory roku i dostępności warzyw, owoców i ziół. W tym bliskim naturze miejscu o poranku zjemy wegański odpowiednik jajecznicy – tofucznicę podawaną z wypiekaną na miejscu foccacią lub chlebem orkiszowym, pomidorami z własnej uprawy i sezonowymi dodatkami warzywnymi (15 zł). Latem zjemy pastę z groszku i ze szczawiu (13 zł), podawaną z wyborem pieczywa, a także ziołowy humus wzbogacony olejem rydzowym (13 zł). Unikający glutenu w posiłkach mogą posilić się bezglutenową granolą podawaną na mlecznej pianie (13 zł) lub wzmocnić się koktajlem śniadaniowym na bazie banana, awokado, świeżych owoców i natki pietruszki, pełnym superfoods – nasion chia, morwy białej, młodego jęczmienia i trawy pszenicznej (13 zł). W stałej ofercie znajdują się również pełnowartościowe batoniki, które można zabrać ze sobą w drogę i schrupać w ramach drugiego śniadania. Botanika przyciąga nie tylko uczulonych i roślinożerców, lecz także smakoszy kawy (jako pierwsza w Polsce jest w posiadaniu ekspresu Victoria Arduino VA358 White Eagle). Lokal serwuje również ziołowe napary z własnych zbiorów – z liści malin, pokrzywy, czarnego bzu, mniszka, dziewanny i wielu innych roślin.

katowice sniadania kukbuk

KAFEJ, ul. Chorzowska 5, śniadania serwowane przez cały dzień w godzinach otwarcia: pn.-pt. 8-22, sob.-niedz. 10-22

W bliskim sąsiedztwie Spodka i bloków z wielkiej płyty mieści się Kafej. Poi i karmi od dwóch lat, ale ma już stałych sympatyków kawy (zdaniem wielu najlepszej w mieście) i śniadań rzecz jasna. Smaczne jedzenie, pyszna kawa, ciepłe wnętrze, a w miesiącach letnich także ogródek z palmami znacznie ożywiły nieco kulejącą gastronomicznie Koszutkę. Lokal słynie z kanapek (12 zł) podawanych na różnym pieczywie (do wyboru: ciabatta, bagietka, bajgiel), serwowanych z pesto (bazyliowym lub z suszonych pomidorów) oraz dodatkami. Nam najbardziej przypadły do gustu dwie: „Ale grucha” z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, camembertem i ze szpinakiem oraz „Bunga bunga” z szynką parmeńską, goudą, mozzarellą, pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulą. Całkiem nieźle wypada wegańska kanapka z humusem i warzywami. W Kafeju zjecie również szakszukę (12 zł), jajka w kokilkach z szynką parmeńską i grzankami (10 zł) oraz oczywiście śniadania na słodko, z których największym powodzeniem cieszą się pankejki (12 zł) podawane z syropem klonowym i dwoma dodatkami do wyboru (krem z białej czekolady, masło orzechowe i konfitury).

katowice sniadania kukbuk

LOKAL BAKERY, ul. Misjonarzy Oblatów 29, śniadania serwowane przez cały dzień w godzinach otwarcia: pn.-pt. 7.30-18.00 (z wyjątkiem środy 7.30-13.00), sob.-niedz. 8.30-17.00

Kraków i Warszawa mają Charlotte, Katowice – Lokal Bakery. Idea jest podobna – piekarnia i kawiarnia w jednym, zawsze świeże wypieki z dodatkami na francuską modłę. Miasto pokochało Lokal Bakery za uczciwość i smak. Właściciele stworzyli to miejsce z pasją i zaangażowaniem, a sztuki piekarniczej uczyli się u piekarza w Lyonie. Wypiekane są tu między innymi chleby z czarnuszką (6 zł), z orzechami włoskimi i oliwkami (7 zł), a także bagietki (4 zł) i słodkości: brioche z czekoladą, pralinami migdałowymi lub cynamonem i kardamonem (4,50 zł) oraz croissanty z czekoladą, cynamonem i rodzynkami (4,50 zł). Na bazie wypiekanych na miejscu chlebów i słodkości przyrządzane są śniadania. Zachęcamy do spróbowania tartines (8 zł) z rostbefem wędzonym, rukolą, majonezem i ziarnami słonecznika lub z cheddarem dojrzewającym, roszponką, orzechami włoskimi, miodem i musztardą Dijon. A że francuskie śniadanie to słodkie śniadanie, w ofercie jest również koszyk pieczywa (15 zł), a w nim wybór bagietek i chlebów, croissant lub brioche, konfitura i czekolada oraz gorący napój. Do śniadania wypijecie kawę paloną w Cafe Mokxa w Lyonie (od 4 zł za espresso do 8 zł za latte) i herbatę Mariage Frères (7 zł).

katowice sniadania kukbuk

PETIT, ul. Wojewódzka 21, śniadania serwowane w godzinach: pn.-pt. 7-14, sob.-niedz. 9-14

Choć nazwa wskazuje na kuchnię francuską, nie tylko miłośnicy croissantów wyjdą stąd zadowoleni. Zgodnie z aktualnymi trendami Petit to również piekarnio-kawiarnia z menu rozszerzonym do oferty lunchowej. Można tu przyjść z samego rana po chleb i przynieść jeszcze ciepły do domu lub zjeść śniadanie na miejscu, do czego zachęcamy. Miłośnicy śniadaniowej klasyki znajdą w karcie jajecznicę (5-12 zł w zależności od liczby jaj i dodatków), omlet z trzech jaj z cheddarem, chorizo, podawany na patelni z sałatką (14,50 zł), oraz pikantną szakszukę (14,50 zł) w towarzystwie chleba wypiekanego na miejscu. Jeśli nie jajecznica, omlet czy jaja w pomidorach, to może w koszulce? Muffin angielski z sosem holenderskim, jajkiem w koszulce i boczkiem (13,50 zł) usatysfakcjonuje każdego miłośnika nieśmiertelnej klasyki. Dla wegetarian poza standardowymi propozycjami słodkimi, jak na przykład tosty francuskie z ricottą, orzechami i syropem klonowym (10,50 zł), Petit serwuje pasztet fasolowo-jaglany z pieczywem (12,50 zł), jaglankę z owocami (12,50 zł) oraz naleśniki kukurydziane z owocami (12,50 zł). W Petit karmią ludzie, którzy kochają jedzenie, a zapisane w karcie zdanie „Nie ma szczerszej miłości niż miłość do jedzenia” znajduje odzwierciedlenie w ich kuchni.

katowice sniadania kukbuk
katowice sniadania kukbuk

KOFEINA BISTRO, ul. 3 Maja 13, śniadania serwowane w godzinach: pn.-sob. 8-12, niedz. 10-12

Bardzo dobrze znane katowiczanom miejsce naprzeciwko dworca PKP i Galerii Katowickiej. Szerzej znane za sprawą Marcina Czubaka – finalisty programu „Top Chef”, pełniącego tu przez długi czas funkcję szefa kuchni. Były obawy, że kuchnia straci smak po jego odejściu, jednak okazały się nieuzasadnione. Kofeina wciąż ma się dobrze, zwłaszcza w porze śniadaniowej. To najoryginalniejsze miejsce w zestawieniu, a stosunek ceny do jakości jest uczciwy wobec gości. Kucharze używają sezonowych produktów, wykorzystują nieoczywiste połączenia smakowe, które sprawdzają się bardzo dobrze. Bistro regularnie zmienia i udoskonala swoje menu. Każdego tygodnia karta śniadaniowa ma swoją „gwiazdę”, ostatnio była nią bazyliowa zacierka słodzona stewią z dodatkiem morwy i babki jajowatej (9 zł). Jeśli szczęście wam sprzyja, możecie trafić na kanapkę mistrza z rwaną gęsią, gruszką, granatem i cukinią (19 zł) lub podpłomyki z szynką parmeńską, octem balsamicznym, warzywami i kaparami (15 zł). W stałej ofercie jest omlet z sezonowymi dodatkami. Jego jesienna wersja w wydaniu mięsnym zawiera szynkę parmeńską, jarzębinę i szałwię (13 zł), a w wegetariańskim – ser kozi, rydze i czarnuszkę (13 zł). Interesującą propozycją, również bazującą na sezonowych produktach, są kiełbaski jagnięce z konfiturą gruszkową, bułką razową i ketchupem śliwkowym (16 zł). Wytrwałym smakoszom śniadań polecamy zakończyć wytrawną ucztę słodkim akcentem, na przykład chlebkiem bananowym z jogurtem, granolą i konfiturą śliwkową (9 zł). Kofeina to miejsce, które doda energii na początku dnia, nawet jeśli śniadanie popijamy herbatą, a nie kawą.

katowice sniadania kukbuk

SYNERGIA Dobre Miejsce, ul. Andrzeja 29/2, śniadania serwowane w godzinach: pn.-pt. 7-12, sob. 9-12, niedz. 10-13

Synergia od kilku miesięcy przyciąga nie tylko miłośników kawy parzonej alternatywnymi sposobami. Oferta śniadaniowa została skomponowana pod kawę, stąd przewaga słodkich propozycji. Zjemy owsiankę lub jaglankę z musem owocowym i owocami (10 zł), granolę owsiano-żytnią (lub bezglutenową jaglano-amarantusową) z jogurtem (10 zł), a także racuchy w wersji z glutenem (pszenne) i bez (gryczane), podawane z musem owocowym lub sosem czekoladowym (12 zł). Reszta menu raczej nie pozostaje w synergii z nowoczesnym, loftowym wnętrzem, wydaje się bowiem bardzo tradycyjna. Są tu podwędzane kiełbaski z klasycznymi dodatkami: pieczywem, pomidorami i musztardą oraz omlet z szynką lub suszonymi pomidorami (12,50 zł). Niemniej warto tu przyjść, wypić kawę i zjeść śniadanie jeszcze przed pracą.

Tekst: Katarzyna Siewko; zdjęcia: Katarzyna Siewko, materiały prasowe

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: