Najlepsze pizzerie w Warszawie - KUKBUK

Najlepsze pizzerie w Warszawie

Gdzie stoi piec sprowadzony z Neapolu? Gdzie podają prawdziwą burratę i pomidory San Marzano? Oto 25 najlepszych pizzerii w Warszawie.

Tekst i zdjęcia: redakcja


Warszawa

przejdź do dużej mapy
Najlepsze pizzerie w Warszawie KUKBUK

Stolica kocha prawdziwą włoską kuchnię. Restauracji i pizzerii serwujących oryginalne włoskie dania na bazie wysokiej jakości produktów jest sporo, w pizzach z różnych pieców można więc przebierać. Proponujemy zacząć od naszej ulubionej Mąki i Wody zlokalizowanej na tyłach ulicy Chmielnej. Mają tu prawdziwy, sprowadzony z Neapolu piec, w którym pizzę wypieka się w temperaturze powyżej 400 stopni. Szczególnie lubimy bardzo pikantną diavolę z mozzarellą di bufala i parmezanem (31 zł); chociaż w przypadku Mąki i Wody nawet zwykła margherita (29 zł) to prawdziwa uczta – wszystkie jej składniki przyjeżdżają co tydzień z Włoch, w tym słodkie i dojrzewające na wulkanicznej glebie okolic Neapolu pomidory San Marzano.

Równie pikantnie i smacznie bywa w uroczej, malutkiej Ciao a Tutti przy ruchliwej alei Niepodległości, która ostatnio doczekała się o wiele bardziej eleganckiej i przestronnej filii – Ciao a Tutti Due przy ulicy Dąbrowskiego. Zamawiamy tu pizzę piccante (26 zł) z dużymi plastrami ostrego salami, suszonymi pomidorami i papryczkami. Doceniamy nieco przykurzony, ale szczery i bezpretensjonalny klimat w pizzerii prowadzonej przez starszych Włochów w biurowcu przy ulicy Rejtana – jeśli nie byliście jeszcze w Gli Italiani, wpadnijcie tam koniecznie na pizzę z położoną centralnie okrąglutką i pełną śmietany burratą (35 zł). Jej krojenie i rozlewanie się po placku będzie wam się śnić po nocach.

Najlepsze pizzerie w Warszawie KUKBUK

W La Mia Italia co prawda nie ma cerat na stołach, ale jest równie nonszalancko, a miejscami nawet krzykliwie na sposób śródziemnomorski. Spójrzcie tylko na malowidła na ścianach! Temperamentem dorówna im jedynie gorąca margherita z mozzarellą i pikantnym peperoncino (26 zł). Poszukującym stanu wiecznych wakacji polecamy wyprawę na Powiśle – tu za białym płotkiem działa iście kulinarna dacza z piecem własnoręcznie ulepionym przez artystę z sąsiadującej z nią pracowni ceramicznej. Wars i Sawa nie ma w menu klasycznych kompozycji, raczej sezonowe, jak na przykład połączenie dyni, chorizo i chili (25 zł).

Najlepsze pizzerie w Warszawie KUKBUK

Naszym ostatnim odkryciem jest natomiast prawdziwa neapolitańska pizza w pubie Zielona Gęś. Teraz możecie tam chodzić nie tylko na mecz i piwo, lecz także na świetną pizzę! Do niedawna jednym z naszych ulubionych lokali była Trattoria Rucola, ale kiedy zobaczyliśmy, że blaty do pizzy wypieka się tu dużo wcześniej, a dopiero po złożeniu zamówienia odgrzewa je w piecu, już ze składnikami, przestaliśmy zaglądać do jej filii.

 

SPRAWDŹ NAJLEPSZE PIZZE NA TELEFON <KLIKNIJ W RANKING, NIM ZAMÓWISZ>

 

Najlepsze pizze w Warszawie według KUKBUK-a

(kolejność alfabetyczna)

 

Ave Pizza, ul. Topiel 12 

Ave Pizza, ul. Piękna 56

Basico, ul. Branickiego 11 

Bella Napoli, ul. Nałęczowska 60 

Bella Napoli, ul. Kondratowicza 18

Bella Napoli, ul. Kolejowa 47

Bella Napoli, ul. Francuska 18

Ciao a Tutti, al. Niepodległości 217

Ciao a Tutti Due, ul. Dąbrowskiego 27 

Cuda na kiju, ul. Nowy Świat 6/12

Da Aldo, ul. Gagarina 26 

Da Aldo, ul. Mickiewicza 23

Focaccia, ul. Senatorska 13/15 

Gli Italiani, Rejtana 17 

Il Caminetto, ul. Zwycięzców 4 

La Mia Italia, ul. Domaniewska 31 

La Tomatina, ul. Krucza 47 

L’olivo, ul. Żelazna 59A 

Mamma Marietta, ul. Wołoska 74A 

Mąka i Woda, ul. Chmielna 13A 

Nonsolo Pizza, ul. Grójecka 20C 

Spacca Napoli, ul. Świętokrzyska 30 

Wars i Sawa, ul. Dobra 14/16 

Zielona Gęś, al. Niepodległości 177  

Więcej włoskich dań w bieżącym wydaniu KUKBUK TUTTI FRUTTI <KLIKNIJ PO WIĘCEJ PRZYJEMNOŚCI>

Najlepsze pizzerie w Warszawie KUKBUK

Macie swoją ulubioną pizzerię? Podzielcie się z nami adresem!

  • Monika Krzyżanowska

    Basico ma jeszcze jedną lokalizację na ul Zgody w centrum 😉 pycha pizza!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: