7 najlepszych miejsc na francuskie śniadanie we Wrocławiu - KUKBUK

7 najlepszych miejsc na francuskie śniadanie we Wrocławiu

Przedstawiamy smaki, których koniecznie musicie spróbować, i dzielimy się przepisami na prawdziwe lokalne smakołyki.

Tekst: Ania Stachów
Zdjęcia: Ania Stachów, materiały promocyjne

sniadanie charlotte

Giselle

Kawiarnia Giselle to miejsce, gdzie francuska muzyka i klimatyczne wnętrze pozwalają przenieść się na chwilę z Wrocławia do Paryża. Hitem są tutaj francuskie brioszki z jajecznicą podawane w towarzystwie sałatki z rukoli, prażonych pomidorków cherry i oliwek. Większość dań odzwierciedla klimat francuskiego bistro. Serwowane są głównie śniadania, ale również sałatki i propozycje obiadowe. W menu śniadaniowym oprócz francuskich brioszek występują klasyczne croque – madame i monsieur, omlety, socca, czyli francuski placek z ciecierzycy, i galettes – naleśniki z mąki gryczanej. Klienci radośnie przybywają do Giselle po pachnące tarty, serniki, francuskie croissanty oraz makaroniki.

Różana

Różana to piekarnia, cukiernia i kawiarnia, w której można poczuć atmosferę paryskiej boulangerie. Pieczywo jest wypiekane na bieżąco, nawet w niedzielę, a jego szeroki wybór i apetyczny wygląd sprawiają, że trudno podjąć decyzję o zakupie – bo ma się ochotę na wszystko. Francuskim przysmakiem śniadaniowym okrzyknięto croque madame w delikatnym sosie beszamelowym z dodatkiem musztardy francuskiej, podane ze zrumienionymi kawałkami bagietki. Osoby odwiedzające Różaną wiedzą, że nie można stąd wyjść bez zakupienia choć jednego małego pączka zapakowanego w papierową torebkę, z czego słynie to miejsce.

Pochlebna

Pochlebna pragnie dbać o nasz zdrowy tryb życia. Oferowane tu pieczywo jest wypiekane na miejscu i występuje również w wersji bezglutenowej. To idealny składnik jednego z najpopularniejszych tutaj śniadań – francuskich tostów przygotowanych na bazie pieczywa, z dodatkiem karmelu jabłkowego, koziego twarożku z Łomnicy, sera Opat z Przemkowa i domowej konfitury śliwkowej. Całość uzupełniają pieczone winogrona i migdały. Miłośnikom francuskiej kuchni, którzy wybierają się do Pochlebnej, szczególnie polecane jest rillettes z kaczki z żytnim pieczywem na zakwasie. Nie tylko na śniadanie – świetnie sprawdzi się jako przystawka oraz przekąska do wina.

Charlotte

Charlotte to niezobowiązująca atmosfera i poczucie wspólnoty, czemu sprzyja duży stół ze świeżymi kwiatami, ustawiony w centralnej części lokalu, i zapach wypiekanych na miejscu bagietek. Klienci cenią Charlotte za śniadania i najchętniej zamawiają koszyk tradycyjnego francuskiego pieczywa wraz z konfiturami i aromatyczną kawą. Osobom, które nie lubią słodkich śniadań, Charlotte serwuje zimne i ciepłe tartines, quiche’e, croque – madame i monsieur oraz sałatki: nicejską z tuńczykiem i paysanne z pieczonymi ziemniakami, rukolą, korniszonami i pomidorkami cherry. Zdecydowanymi ulubieńcami deserowymi są sernik z białej czekolady i kruche ciasteczka lawendowe, znane z warszawskiej Charlotte Menory.

Vincent

Francuska piekarnia, w której do produkcji pieczywa używa się najlepszej jakości mąki, drożdży i zakwasów sprowadzanych z Francji. Vincent jednak to nie tylko piekarnia, ale także cukiernia i bistro, oferujące niepowtarzalne francuskie pieczywo i wyroby cukiernicze. Klienci, którzy przychodzą tutaj z jeszcze lekko zaspanymi oczami, sięgają po bagietki, wśród których dumnie pręży się tutejsza ulubienica – paryżanka. Szeroki wybór croissantów potęguje apetyt i kieruje wzrok w stronę oferty śniadaniowej. Polecane przez stałych gości są przede wszystkim croque madame i zestaw o kuszącej nazwie Śniadanie w Paryżu, którym na słodko można się rozkoszować właśnie o poranku.

Central Café

Pierwsze skojarzenie z Central Café to doceniane przez wrocławian bajgle, ale okazuje się, że odkryć tu można również francuski klimat. Goście przybywają do tego przytulnie urządzonego lokalu już od siódmej rano, by posilić się przepysznym śniadaniem. Frankofilom polecany jest omlet z serem camembert, bekonem i powidłami śliwkowymi oraz croissanty z jajkami w koszulce w kremowym sosie truflowym z pomidorkami. Szukającym awangardowych doznań smakowych sugeruje się croissanty maślane z konfiturą figową lub z wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Kto jest pierwszy raz w Central Café, koniecznie powinien zamówić bajgla Françoise, który kusi serem camembert, szynką, powidłami śliwkowymi, rukolą i musztardą francuską.

Dinette

Ten lokal słynie nie tylko z pysznych francuskich tostów i croque madame, ale też z docenianego przez rodzime oraz zagraniczne media niezwykłego wnętrza, w którym można się zakochać od pierwszego wejrzenia. Magia Dinette to także chleb wypiekany na miejscu według tradycyjnych receptur oraz śniadaniowa klasyka, po którą przybywają liczni goście już w pierwszej minucie po otwarciu. A wśród niej bajgle, omlety, tosty i puszyste rogaliki, które smakują tutaj niepowtarzalnie.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: