6 miejsc na tacos w Warszawie - KUKBUK

6 miejsc na tacos w Warszawie

Arriba, arriba! Na porządne tacos, pełne dodatków, smaków i aromatów rodem z Meksyku, nie trzeba już lecieć na drugi koniec świata. Sprawdźcie, gdzie przygotowują je najlepiej.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: redakcja, materiały promocyjne


Warszawa

przejdź do dużej mapy
tacos kukbuk pacyfik

Maria Kolendra

Maria najpierw rozkochała nas w sobie na niepozornym służewieckim bazarku, a w tym roku zawitała jeszcze nad żoliborski brzeg Wisły. Menu różni się w zależności od lokalu – na bazarku w tacos ląduje schab wieprzowy w marynacie z chilli guajillo i pasty achiote, czerwona cebula, kolendra i świeży ananas lub grillowane hiszpańskie chorizo z pastą fasolową, czerwoną cebulą i kolendrą. Jest też grillowany rostbef wołowy z białą cebulą, awokado i kolendrą lub schab wieprzowy marynowany w cytrynie, z białą cebulą, papryką i serem. Nad rzeką z kolei można zjeść tacos z pstrągiem, kapustą i marchewką w sosie majonezowym z chipotle, z ozorem wołowym i salsą z zielonych pomidorów, długo gotowaną wieprzowinę lub pieczoną szynkę w marynacie z cytrusów i achiote. Proste i sycące.

Cena: 17-19 zł za 4 sztuki

maria kolendra tacos kukbuk

GringoBar

Najbardziej kolorowe i najostrzejsze tacos w mieście – chłopaki z Gringo serwują je już nie tylko na Starym Mokotowie, lecz także w Hali Koszyki i nad Wisłą. Do tacos nakładają klasyki – w tortillach z niebieskiej lub żółtej kukurydzy ląduje chili con carne lub wegańskie, chorizo, kurczak gringo lub szarpany, a do tego cheddar, jogurt, granat, ananas, kaktus, kolendra i czerwona cebula. W ramach wisienki na torcie robione na miejscu konkretne salsy, które potrafią wycisnąć z oczu łzy. Nasze ulubione!

Cena: 9 zł za sztukę

tacos gringo bar

La Sirena: The Mexican Food Cartel

Tu powinni udać się wszyscy mięsożercy, bo tacos są aż ciężkie od soczystego mięsa: żeberek wołowymi w sosie adobo, z kolendrą i cebulą lub duszonej na wolnym ogniu szarpanej wołowiny w sosie tamaryndowym z habanero, serem Oaxaca i salsą pico de gallo. Jest też zestaw specjalny trzech czarnych „chortilli” z ośmiornicą w sosie picada, krewetkami w cieście piwnym i majonezie chipotle i przegrzebkami w salsie z ananasa i agawy. Dla wegetarian też się coś znajdzie – im Syrena serwuje tortille z pastą z czarnej fasoli, serem oaxaca, cheddarem, szczypiorkiem i śmietaną.

Cena: od 25 do 41 zł za 3 sztuki

la sirena kukbuk

Taco Libre

Foodtruck, który karmił warszawiaków tacos już lata temu, nadal trzyma poziom. Serwuje klasyki – grillowaną wieprzowinę z ananasem, kurczaka z nopales czy czarną fasolę z tofu, nie szczędzi na kolendrze i autorskich salsach. Oprócz pozycji klasycznych, można też natknąć się na tacos z ozorem wołowym, koreańskie z karkówką, które piecze w język sosem gochujang i kimchi, lub wersję irańską, z kurczakiem w orzechach i granacie.

Cena: od 18 do 23 zł za 3 sztuki

Zbig Eatz, Barka Wynurzenie

Współtwórca kultowej Bibendy przeniósł się tego lata nad Wisłę i serwuje kuchnię tex-mex w wydaniu ulicznym. Do tortilli pakuje wiele smaków i kolorów – łopatkę wieprzową powoli duszoną w cytrusach, korzennych przyprawach i achiote, ozór z białą rzodkwią, kolendrą i salsą verde czy poliki wołowe z habanero, awokado i nektarynką. Wegetarianie będą zachwyceni – warzywa są tu komponowane z największą pieczołowitością. Do fasoli pinto Zbig dokłada fasolkę szparagową, surowego kalafiora, czerwoną kapustę, sos z pieczonych warzyw, kolendrę, śmietanę i autorskie sosy – na przykład taki z bobu i pieczonego czosnku czy aioli z pestek dyni. To najsmaczniejsze tacos, jakie przyszło nam jeść w Warszawie, chociaż nie wiadomo, czy gdy skończy się lato, barka nadal będzie karmić. Trzymamy kciuki!

Cena: od 23 do 29 zł za 2 sztuki

Bar Pacyfik

Pacyfik to w zasadzie tequila bar, ale przy tym nowy adres kulinarny na mapie Śródmieścia. Zachwyca wnętrzem i intryguje kartą, która zabiera nas w podróż po krajach Pacyfiku właśnie. Tacos zjecie tu z szarpaną łopatką wieprzową w marynacie z ananasa, pomarańczy, coli i piwa, przybraną chile guajilio, pasilla, chipotle, cebulką, kolendrą i salsą mango, z kurczakiem po koreańsku, szczypiorem, japońskim majonezem, sezamem i kimchi lub wersję wegańską, z meksykańską truflą i grzybami portobello w sosie adobo, z grillowanym ananasem, cebulką, kolendrą i salsą verde. Lepiej zamówić też dodatkowe sosy czy porcję guacamole, bo satysfakcja może być niepełna.

Cena: 24 zł za 4 sztuki

tacos kukbuk pacyfik
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: