5 najciekawszych miejsc z kuchnią roślinną w Warszawie - KUKBUK

5 najciekawszych miejsc z kuchnią roślinną w Warszawie

Przez stolicę przechodzą fale różnych kulinarnych trendów. Było sushi, były burgery, teraz miasto opanowały restauracje bezmięsne. Jak nie pogubić się w gąszczu szyldów „vege” i „vegan” i trafić tam, gdzie karmią najlepiej? Przedstawiamy pięć miejsc, gdzie smacznie zjedzą nie tylko jarosze.

Tekst, zdjęcia: Monika Stogowska


Warszawa

przejdź do dużej mapy
najlepsze wegetarianskie restauracje warszawa

Vege Miasto – sztandarowo

Najsłynniejsza wegetariańska restauracja, obecna na stołecznej mapie od lat – mimo że zmieniła lokalizację i przeszła metamorfozę, wciąż jest kultowa. Menu podąża za porami roku, potrawy obfitują w niecodzienne i zaskakujące połączenia smakowe, a lunche przyciągają tłumy. I jeszcze słówko o deserach – Vege Miasto przy ich wyrobie nie używa cukru. Spróbujcie jednak sernika z musem mango lub ciasta marchewkowego z kremem figowym. Są pełne słodkich przyjemności.

Vege Miasto

Ósma Kolonia – fantazyjnie

Młodsza siostra Secret Life Cafe wykiełkowała tuż za ścianą kawiarni i sprawiła, że Żoliborz rzeczywiście stał się zielony. Proste wnętrze lokalu pozwala skupić się na daniach oraz docenić ich bogatą treść i formę. Krótka karta jest pełna kolorowych i sycących kompozycji, w niczym nieprzypominających oferty dostępnej w większości lokali z kuchnią roślinną.

Ósma Kolonia

Jamniczek – fastfoodowo

Beniaminek tego zestawienia. Otworzył się zaledwie kilka miesięcy temu, a już ma wielu fanów, skuszonych roślinnymi hot dogami w towarzystwie warzyw i sosów. Nie brakuje tu zdrowych szejków i opcji bezglutenowych, a wszystko to zjemy w anturażu retro.

Jamniczek

Falafel Bejrut – etnicznie

Mike, właściciel, kucharz i sprzedawca w jednej osobie, to warszawski król falafela. Wzorowe bliskowschodnie klasyki serwuje w ciekawych, autorskich połączeniach i zawsze chętnie dyskutuje na temat nieskończonych możliwości ciecierzycy.

Falafel Bejrut

Dolce & Vegan – prawobrzeżnie

Mocny reprezentant frakcji roślinnej po prawej stronie Wisły – Dolce & Vegan uwiło sobie przytulne gniazdko na Saskiej Kępie. Warto tam wpaść na kluski śląskie, pierogi, krem z marchwi, amerykański koktajl, a przede wszystkim na apetyczne ciasto. Choć porcje są okazałe, to nam nie grozi „’ w końcu wszystko jest wegańskie!

Dolce & Vegan

Tekst, zdjęcia: Monika Stogowska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: