Wrocław: 5 miejsc z najlepszą pizzą - KUKBUK

Wrocław: 5 miejsc z najlepszą pizzą

Podpowiadamy, gdzie w stolicy Dolnego Śląska serwują najlepsze włoskie placki.

Zdjęcia: materiały promocyjne restauracji

najlepsza pizza wroclaw kukbuk

Z ziemi włoskiej do Polski napływają inspiracje, najwyższej jakości składniki i utalentowani kucharze. Ku naszej radości trwa moda na pizzę neapolitańską, tak różną od tej zawalonej dodatkami, którą można zjeść na każdym rogu, zalaną uprzednio sosem czosnkowym. Na szczęście, by zjeść dobrą włoską pizzę, nie trzeba jechać aż do jej ojczyzny. Dziś prezentujemy pięć lokali we Wrocławiu, które serwują najsmaczniejsze placki.

 

Piec na Szewskiej, ul. Szewska 44, godziny otwarcia: pon.-ndz. 12:00 – 22:00

To ulubiony włoski adres wrocławian i widać to już przy drzwiach – spragnieni pizzy, makaronu i stopionego sera kłębią się, czekając na stolik lub w kolejce do kasy. Niech was to nie odwiedzie od wizyty. Jeśli cierpliwie poczekacie, zjecie najsmaczniejsze placki w mieście. Pizzaiolo zgrabnie ładuje je do rozgrzanego do czerwoności pieca opalanego drewnem i już po niecałych dwóch minutach są gotowe. Mają przypieczone brzegi, cieniutkie i chrupiące ciasto oraz najlepszej jakości dodatki. Do wyboru są aż 24 kompozycje, a wśród naszych ulubionych plasuje się melanzana (z bakłażanem, szynką i bazylią) i szewska (z pancettą, kaparami i cebulą) oraz klasyczna margherita.

najlepsza pizza wroclaw kukbuk

Happy Little Truck (i Niezły Dym), pl. Teatralny 1, godziny otwarcia: pon.-ndz. 12:00 – 22:00

Jak do wesołego wozu zmieszczono piec do pizzy, tego nie wiemy. Nie ma to jednak znaczenia, bo placki wypieka koncertowe. W menu jest ich niewiele – nie polecimy jednej ulubionej, bo kochamy wszystkie, na przykład blu, z gorgonzolą i czerwoną cebulą, czy timo, ze świeżym tymiankiem i z wędzonym serem. Mobilna pizzeria ogłasza miejsce parkowania na Facebooku, można ją też znaleźć na większych imprezach foodtruckowych i festiwalach muzycznych. Ostatnio wszyscy fani pizzy z Happy Little Truck z radością przyjęli fakt, że można ją teraz zjeść także w lokalu – Niezły Dym działa dopiero od końca września, a już ma stałych bywalców.

najlepsza pizza wroclaw kukbuk

Si, ul. Bogusławskiego 89, godziny otwarcia: pon.-ndz. 13:00 – 23:30

Ten malutki lokal łatwo przeoczyć, spacerując pod nasypem wiaduktu, nie przyciąga bowiem wzroku banerami ani szyldami. Kto jednak go znajdzie, od razu przepada. Wnętrze w dużej części jest wypełnione opalanym drewnem piecem, a podczas oczekiwania na placki można podglądać pracę pizzaiolo. W menu pozycji jest niewiele, a pizze są nieprzekombinowane – wszystkie mają cienkie ciasto z apetycznymi, mocno przypieczonymi bąblami i są zrobione z włoskich składników. Oprócz klasycznej margherity czy marinary znajdziemy tu ciekawą pizzę białą z kozim serem, pieprzem i sokiem z cytryny czy placek z pieczonymi ziemniakami.

najlepsza pizza wroclaw kukbuk

Ogień, ul. Pomorska 39/1c, godziny otwarcia: pon. – zamknięte, wt.-ndz. 12:00 – 22:00

Klimatyczne Nadodrze też ma swój kawałek Neapolu. W Ogniu piecze się podobno pizzę rzemieślniczą, chociaż nie jesteśmy w stanie stwierdzić, co to znaczy – w każdej szanującej się pizzerii ciasto zagniata się ręcznie, a sos gotuje, zamiast rozpuszczać proszek w wodzie. Na szczęście poza nazewnictwem wszystko gra. W sosie są pomidory San Marzano z wulkanicznych zboczy Wezuwiusza, sery i włoskie kiełbasy też przyjeżdżają z Południa. Wszystko to ląduje na dojrzewającym 24 godziny cieście i jest pieczone przez półtorej minuty w piecu rozgrzanym do 450 stopni. Neapolitańskie placki można tu zjeść w wersji klasycznej (margherita, marinara, diavola, prosciutto e funghi), ale miłośnicy eksperymentów też znajdą coś dla siebie. Nasze serca zdobyła pizza z gorgonzolą i orzechami włoskimi oraz ta z serem scamorza i tapenadą.

najlepsza pizza wroclaw kukbuk

Tutti Santi, ul. Hallera 52, godziny otwarcia: ndz.-czw. 11:00 – 22:00, pt.-sob. 11:00 – 23:00

Mimo że to pizzeria sieciowa, jej możliwości daleko wykraczają poza standard placków na telefon. Tutti Santi reklamuje się tajemniczo – to podobno jedyna w Polsce pizzeria z rekomendacją wicemistrza świata i mistrza Włoch w pizzy klasycznej Valeria Vallego. Tak jak pozostałe, lokal używa tylko włoskich składników i wypieka placki krótko w mocno rozgrzanym piecu. W karcie znajdziemy sporo pozycji podzielonych na trzy kategorie: oryginalne włoskie pizze, pizze premium i bianca, bez sosu pomidorowego. Najbardziej podobają nam się propozycje z kategorii premium, na przykład San Giuseppe z bresaolą i borowikami czy Abruzja z pancettą i mozzarellą z bawolego mleka.

najlepsza pizza wroclaw kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: