Wegańskie burgery od Chwast Food - recenzja - KUKBUK

Wegańskie burgery od Chwast Food – recenzja

Burger z bobu, buraka czy może selera? Wegański fast food od Chwast Food zadowoli nawet mięsożerców.

Tekst: Mariusz Krycki, zdjęcia: materiały promocyjne

Chwast Food

ul. Waryńskiego 9
Warszawa

godziny otwarcia: pon.-czw.: 11:00-23:00, pt.-sob.: 11:00-00:00, niedz.: 11:00-23:00

przejdź do dużej mapy
chwast food kukbuk

Nie od dziś wiadomo, że Warszawa burgerem stoi, bezmięsnym równie solidnie jak mięsnym. Nieco przejedzeni burgerami z kultowego lokalu Krowarzywa wybraliśmy się do jego konkurencji.

Chwast Food (dawniej Best Seler) mieści się w niewielkiej budce przy Waryńskiego 9. Bywa także na gościnnych występach, wystawiając się na popularnych targach, takich jak Nocny Market, Slow Food Market czy Zlot Food Trucków na Narodowym. Wegańskiego burgera od Chwast Food można także zamówić na wynos. W menu, oprócz różnych roślinnych burgerów, znajdziecie także bezglutenowe ciasto, ziemniaki pieczone w ziołach i zupę dnia (przygotowywaną z warzyw sezonowych).

Wegański fast food do tej pory zebrał wiele pozytywnych opinii. Słyszeliśmy, że meksykański burger wymiata, burak jest mistrzem, a seler też daje radę. Z przekory zdecydowaliśmy się jednak na bób (19 zł), serwowany jako burger dnia w kukurydziano-ryżowej, bezglutenowej bułce (dopłata 2 zł) z humusem, wegańskim majonezem i sosem pomidorowym. W doborze sosów chętnie pomaga obsługa, żeby całość nie była zbyt mdła. Udało się, w kanapce dominował bób, ale udanie współgrał z warzywami i sosami. Bułka w Chwast Food to niestety brzydsza i mniej smaczna siostra tej z Krowarzywa.

Burgerowi z bobu towarzyszyły pieczone ziemniaki w ziołach, podane z sosem czosnkowym. Kompozycja ziół nadawała im ciekawy smak, a sos ze świeżego czosnku dopełniał całość. Choć uczciwie trzeba przyznać, że ziemniaki były nieco wysuszone.

chwast food kukbuk

Rozochoceni smacznym wegańskim burgerem i pieczonymi ziemniakami, popijaliśmy arbuzową lemoniadę (8 zł) i czekaliśmy na deser. Bezglutenowe brownie marchewkowe (8 zł) o kleistej konsystencji z kaszą gryczaną i rodzynkami było wisienką na torcie tej wegańskiej uczty.

Chwast Food to miejsce przyjazne nie tylko weganom. Obsługa z właścicielką na czele chętnie i rzeczowo odpowiada na pytania o przepisy na wegańskie burgery, składniki i pomysły na dania. Swoją pasją do wegańskiej, zdrowej i świeżej kuchni potrafią zarazić każdego. Chwast Food otwiera się na wszystkich smakoszy, a także na ich pupilów: psy, koty, a nawet, jak głosi napis przed wejściem, iguany. My wprawdzie nie przyszliśmy w towarzystwie zwierząt, ale z dzikim apetytem, który udało nam się tu zaspokoić. Wizytę w Chwast Food wspominamy ciepło i obiecujemy zaglądać tam częściej, bo przekonaliśmy się, że na wegańskich burgerach znają się jak mało kto.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: