W gruncie rzeczy - KUKBUK

W gruncie rzeczy

Liczba wegetariańskich restauracji w Warszawie wciąż jest niewielka. Z radością więc przyjąłem wiadomość o powstaniu przy Hożej 62 nowego miejsca – W Gruncie Rzeczy.

tekst i foto: Paweł Lachowicz

W Gruncie Rzeczy

Hoża 62
Warszawa

Na stronie głównej w tej przestrzeni pojawi się mapa o koordynatach:

(52.225646557374134, 21.011001838080805),12

przejdź do dużej mapy
w gruncie rzeczy kukbuk

Już sama nazwa wywołała u mnie szczery uśmiech. Pomysłowa i adekwatna do profilu lokalu, a ten okazał się niewielki i domowy. Karta W Gruncie Rzeczy jest krótka, a dania proste w myśl zasady – zielono, lokalnie, świadomie. Słusznie, bo też i ta niewielka kuchnia nie podźwignęłaby kulinarnych ekstrawagancji. Spróbowaliśmy past podanych z pieczywem – z soczewicy zmieszanej z kolendrą i czarnuszką, grochowej z pietruszką i kuminem, paprykarzu jaglanego, który okazał się najbardziej finezyjny. Miseczka każdej z nich kosztuje 4 złote. Tyle samo trzeba wydać za pieczone z rozmarynem ziemniaki. Za piątkę dostaniemy dwa chrupiące spring rollsy – zawinięte w papier ryżowy ogórka, paprykę, sałatę. Do tego zestaw grillowanych warzyw (5 złotych) oraz domowy ketchup i wegański majonez. Nic specjalnie wyszukanego, ale tanio, zdrowo i smacznie.

Dań głównych jest parę: zupa dnia – krem z sezonowych warzyw, makaron z cukinii z pesto, pomidorami i pestkami dyni, burger z buraka (do wyboru bułka albo zapiekane ziemniaki) z surówką, oraz sałatka z kaszy, każdego dnia inna. Ceny od 10 do 15 złotych. Jest smacznie i w proporcjach satysfakcjonujących, tylko wygląd dań pozostawia, jak niestety często w przypadku restauracji roślinnych, sporo do życzenia. Cukinowy makaron przypominał trochę zieloną błotnista papkę, a talerz z burakoburgerem – warzywniaka po przejściu huraganu. Pozostaje mieć nadzieję, że młoda i entuzjastyczna załoga W Gruncie Rzeczy z czasem zdoła okiełznać także ten element sztuki kulinarnej. Ale ta drobna niedoskonałość nie może popsuć pozytywnego wrażenia. Zdecydowanie warto czasem wybrać się na lekki, niezobowiązujący lunch pod nowy smaczny adres przy Hożej 62.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: