The Root - KUKBUK

The Root

Rolki, rapy, pudełka przyjemności – Wrocław stawia na bezmięsną, intrygującą alternatywę.

Tekst: Agata Michalak
Zdjęcia: Facebook

The Root

ul. Krupnicza 3
Wrocław

przejdź do dużej mapy
the root kukbuk

Wrocław słynie z wegetariańskich i wegańskich kulinarnych konceptów. Pisaliśmy już o Złym Mięsie i Machinie Organice, czas na The Root. Lokal, który mieści kontuar do przygotowywania jedzenia, ladę z kilkoma raptem krzesłami i półki na zdrowe batony (m.in. marki Zmiany Zmiany), nie zachęca do zasiadania. Ale to nie szkodzi – taka jest w końcu funkcja fast foodu. A ten bije na głowę zdrowotnością, oryginalnością i smakiem wiele znanych wege-alternatyw dla burgergów, kebabów i kanapek z szynką. Tutaj zjecie sushi z ogórkiem, awokado, tofu, tempeh, fasolką szparagową, czy aromatyczną pieczoną papryką (14-16 zł za 8 sztuk). Rolki bywają posypane prażonym kokosem albo kiełkami i chipsami jarmużowymi, towarzyszą im też domowe sosy. A to tylko jedna działka aktywności The Root. W menu również wrapy (zwane tutaj z ziomalska „rapami”), np. z seitanem (14 zł), czyli innym popularnym sojowym produktem lub falafelem (13 zł), szejki na bazie masła orzechowego (9 zł) oraz „pudełka pyszności” składające się z roślinnych przekąsek (10-14 zł, w zależności od objętości). Wszystkie dania są wegańskie, świeże, bo przygotowywane na bieżąco, treściwe i pełne smaku także za sprawą sosów (wegański majonez, guacamole, teriyaki). To miła, fantazyjna odmiana od bezbarwnych, bezmięsnych przekąsek.

the root kukbuk
the root kukbuk
the root kukbuk
© KUKBUK 2017